На пазара са навлезли редица продукти за борба с бактериите и инфекциозните заболявания, които според производителите притежават бактерицидни ефекти и намаляват риска от инфекции.

В последните дни вниманието на експертите е насочено към действието на антибактериалните сапуни и по-конкретно към изясняване на действието и ефектите им.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), изказа своята позиция, че определяните като антибактериални сапуни, имат същите свойства, както и обикновените такива.

За да бъдат доказани антибактериалните качества на един сапун, се предвижда да влязат в сила нови норми и изисквания към производителите, които да гарантират качеството на продукта.

Служителите от агенцията са на мнение, че освен неизяснените ефекти на антибактериалните сапуни, продължителната им употреба, може да предизвика проблеми у ползващите ги, включващи бактериална резистентност и хормонален дисбаланс.

Според Жанет Уудкок, директор на център в агенцията, контролът към тези продукти трябва да бъде засилен, тъй като употребата им е масова и засяга съществено обществото.

 

NEWS_MORE_BOX


Предложението за въвеждане на контролни мерки, не включва другите антибактериални средства като кърпички и антибактериални гелове.

Внесеното предложение не предполага незабавното изтегляне на неотговарящите на изискванията продукти от пазара, но все пак тези, които са в противоречие с правилата поетапно ще бъдат отстранявани.

Все пак, процедурата по въвеждането на новия регламент вероятно ще отнеме време.  Преди влизането му в сила FDA ще приема публични коментари по предложението си в следващите 180 дни, а компаниите ще имат едногодишен срок за представяне на данните и информацията относно продуктите си на агенцията.