Антиацидите са лекарства, съдържащи алкални соли, които неутрализират киселата секреция на стомашния сок. Те се прилагат терапевтично само за допълнителен и симптоматичен контрол на киселинно-пептичните болести (болки зад гръдната кост, усещане за парене и дискомфорт, гадене след нахранване).
 
Антиацидните алкални соли неутрализират по химичен начин киселината, продуцирана от стомашните клетки. По този начин те намаляват количеството на киселина в стомашния сок и успокояват киселинно-пептичните симптоми.
 
Важно е да се уточни, че антиацидите са допълващ продукт към основното лечение. Те имат моментен успокояващ ефект. Самостоятелно , те са неефективни. Антиацидите са много разпространени лекарства, те изискват многократен прием – 5,7 пъти дневно. Препоръчва се прием при нужда или 1 до 3 часа след всяко хранене, и преди лягане.
 
На фармацевтичния пазар има изобилие от антиациди. Предлагат се под формата на таблетки за смучене, единични дози под формата на сашети и сиропи.
NEWS_MORE_BOX
 
Нежелани ефекти. Антиацидите могат да причинят алкалоза. Продължителното алкализиране на урината създава условия за образуване на камъни в бъбреците. При неутрализирането на стомашната киселина се отделя въглероден диоксид. Това става причина за възникване на метеоризъм (подуване на стомаха), стомашно-чревен дискомфорт , гадене и повръщане.
 
Лекарствени взаимодействия. Антиацидните лекарсва намаляват резорбцията на други едновременно приемани лекарства. Те повлияват резорбцията на някои противогъбични, химиотерапевтици (Ciprofloxacin, Levofloxacin, Moxifloxacin), сърдечни гликозиди, желязосъдържащи лекарства и др. Тези взаимодействия се преценяват като клинично значими във връзка с намалената бионаличност, респективно намален терапевтичен ефект на посочените лекарства. За това интервалът на прием между тях трябва да бъде поне 3 часа. Могат да разрушат в стомаха обвивката на таблетки, предназначени за чревна резорбция, което значително намалява терапевтичния ефект на съответното лекарство. Като алкализират урината забавят елиминирането на лекарства с киселинен характер.
 
Освен алкалните соли, като антиациди се използват неорганични соли на алгиновата киселина – т.нар алгинати. Те се получават при обработката на някои видове водорасли. Алгинатите не се резорбират в организма, поради това те нямат изразен системен ефект. Те са ефективни при стомашен рефлукс и намалява стомашната симптоматика. Облекчава чувството на парене и тежест. Взаимодействията с други лекарства са незначителни. Подходящи са за честа и продължителна употреба.