Анемията също се оказва рисков фактор за развитието на постковиден синдром или тежко протичащ продължителен ковид (long covid). До този извод стигна американски научен екип от известната Mayo Clinic, използвайки изкуствен интелект. 


При анемията в организма има недостатък на чевени кръвни телца – еритроцити, благодарение на които се извършва пренасянето на кислород. В голяма част от случаите анемията е свързана с беден прием на желязо, фолиева киселина и витамин В12 с храната. Тя може да бъде и в резултат на ускорено разпадане на еритроцитите или кръвозагуба. Анемията е често наблюдавана при хората в напреднала възраст, над 10% при възраст над 65 години*, но се среща и при по-млади хора. 


За проучването си сътрудничат Mayo Clinic и компанията Nference, специализирана в разработването на технологии в здравеопазването. Целта е да се направи оценка на връзката между наличието на анемия в пациентската анамнеа и дългосрочните симптоми на ковид. С помощта на изкуствения интелект са анализирани данните на над 2,4 хиляди пациенти с умерена и тежка форма на болестта, преминали през болнично лечение. На втори план изследователите разделят пациентите на две групи: приети за лечение с усложнения един път и хоспитализираните повторно, 90 дни след заразяването им с коронавируса. Медицинските досиета на пациентите от втората група са разгледани допълнително за година назад.


374 пациенти са били повторно хоспитализирани в срок до три месеца след изписването им от болницата заради ковид. При всички тях медиците са отчели наличие на патология в нивото на хемоглобина и хематокрита, някои от тях страдали и от хронична бъбречна болест. По време на лечението им в болница при 79% от тях е била диагностицирана лека анемия, а при други 37% анемията е била в тежка форма.


За да проверят дали въпросната връзка е специфична за коронавирусната инфекция или не, авторите на изследването провеждат същия анализ с данни от пациенти, хоспитализирани заради грип през 2003 г. Резултатите се оказали аналогични – при множество хора, лекувани повторно в болница заради грип и усложненията му, е имало диагноза за анемия в рамките на година. Най-силна връзка има между повторната хоспитализация и умерeната и тежка анемия.


Въпреки че връзката не е причинно-следствена, тя е достатъчно красноречива. При следващи изследвания би могло да се твърди дали лечението на анемията би могло да подобри протичането на ковид при пациенти с такава анамнеза, допълват авторите.

 

Източници:

*  5 Reasons You're Always Cold (aarp.org)
Anemia during SARS-CoV-2 infection is associated with rehospitalization after viral clearance - ScienceDirect