Мъжете могат да се възстановят по-ефективно от грипните инфекции, защото произвеждат повече от ключов белодробен протеин, отговорен за заздравяването на рани, посочват учени от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Според експеримент, чиито резултати са публикувани по-рано тази година в Biology of Sex Differences, инфектираните мъжки мишки с нелетална доза H1N1, щам на грип А (който причини глобална пандемия през 2009-10 г. с повече от 18 000 смъртни случая), се възстановяват сравнително по-бързо от онези представители, които не продуцират от съответния протеин в същата степен.

 

В публикацията се посочва, че въпреки подобните нива на вируса, женските мишки страдат повече от мъжките. Това включва по-голяма загуба на телесна маса и по-силно възпаление на белите дробове по време на острата фаза на болестта, както и по-бавни възстановителни процеси на нормалната белодробна функция. Както е било забелязано, тази полова разлика се дължи на протеин, познат като амфирегулин, който принадлежи към семейството на епидермалния растежен фактор, стимулиращ клетъчния растеж и клетъчната диференциация.


 

NEWS_MORE_BOX

 

Принципната тенденция на жените да карат по-тежък грип, в сравнение с мъжете, до сега е била обяснявана основно с по-високите нива на възпаление на белите дробове. "Новото откритие тук е, че жените също така преминават през по-бавно възстановяване на тъканите, поради сравнително ниското производство на амфирегулин", споделя Сабра Клайн от катедрата по молекулярна микробиология и имунология в Bloomberg School. Същото е било отчетено и при мъжки екземпляри, които са били генетично инженирани да произвеждат по-малки количества от протеина. 

 

Изследването се отличава с важни клинични следствия, защото ще предостави възможност на учените да изготвят нови начини за третиране на грипните възпаления чрез стимулацията на амфирегулин у жените. Последното е възможно благодарение на половия хормон прогестерон, излагането на който притежава ефекти върху здравето на жената извън репродуктивните такива, именно заради връзката му с производството на амфирегулин.