Приемът на амфетамини като средство за лечение може да повиши риска от развитие на Паркинсон, сочи ново проучване проведено от Щефен Ван ден Еден, старши изследовател в отдела за изследвания към Kaiser Permanente в Северна Калифорния, Оукланд.


Амфетамините засягат освобождаването и усвояването на допамина, който е ключов невротрансмитер, свързан с развитието на болестта на Паркинсон.


Употребата на някои амфетамини, като бензедрина, увеличават с до 60% риска от развитието на неврологично заболяване, е изводът от изследването.


Бензедринът е вещество, което първоначално се предлага като аерозолно средство при хрема и настинка. По-късно с голям успех се използва и за лечението на нарколепсия. Нарколепсията е хронично, неврологично заболяване, характеризиращо се с прекомерна умора през деня и силна нужда от сън. 


Учените отбелязват, че изследването не доказва със сигурност причинно-следствена връзка между употребата на амфетамини и болестта на Паркинсон и са нужни още доказателства и по-нататъшни изследвания.