Според редица проучвания ефективността на РНК ваксините срещу коронавирусната инфекция, причиняваща COVID-19, е спаднала от 91 %, преди появата и разпространението на варианта Делта, до 66 % след като той стана доминиращ. Това показват и резултатите от широкомащабно проучване на здравните работници в САЩ, публикувано този вторник.


Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изследват ефективността на двете прилагащи се РНК ваксини, откакто те са били разрешени за първи път сред здравния персонал.


Хиляди работници в шест държави са били тествани седмично и при появата на симптоми, характерни за COVID-19, което позволява на изследователите да преценят ефикасността срещу симптоматична и асимптоматична инфекция.Като се разгледа степента на инфектиране сред ваксинирани и неваксинирани лица и времето, през което те са били проследени, ефективността на РНК ваксините е била оценена на 91% в първоначалния период на проучване от 14 декември 2020 г. до 10 април 2021 г.


Но в периода от 10 април до днешна дата, с разпространяване на варианта Delta, който стана доминиращ, ефективността пада до 66%.


Авторите на доклада заявяват, че има редица предупреждения, включително че защитата от ваксините може да намалее с течение на времето, а оценката от 66% се основава на сравнително кратък период на проучване с малко инфектирани пациенти.


Въпреки че тези междинни констатации предполагат умерено намаляване на ефективността на ваксините срещу COVID-19, продължителното намаляване на риска от инфекции с две трети подчертава продължаващото значение и ползи от ваксинацията срещу инфекциозното заболяване.


Редица проучвания вече стигат до заключението, че ефикасността на ваксината е спаднала срещу Делта варианта, въпреки че точното ниво на този спад се различава в отделни проучвания.


Защитата срещу тежко заболяване изглежда да остава константна и надхвърля 90%, според скорошно проучване на CDC при пациенти в Ню Йорк.


Друго проучване на CDC върху пациенти в Лос Анджелис, проведено от 1 май до 25 юли тази година, показва, че неваксинираните лица са 29,2 пъти по-склонни да бъдат хоспитализирани с COVID-19, отколкото ваксинираните-което съответства на ефикасността от около 97 %.


Според скорошна статия в списанието Virological, количеството на вируса, открито при първите тестове на пациенти с вариант Делта, е било 1000 пъти по-високо от пациентите в първата вълна на вируса през 2020 г., което значително увеличава неговата заразност.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-08-messenger-rna-covid-vaccines-effective.html
https://medicalxpress.com/news/2021-08-covid-mrna-vaccine-effectiveness-delta.html