Американски гражданин е починал вследствие на вируса Зика, съобщиха здравните власти в САЩ. Това е първият смъртен случай на американец заради опасната инфекция.
 
Жертвата е 70-годишен мъж, който се е заразил в Пуерто Рико. Той е починал от тежка тромбоцитопения – състояние, което е причинено от необичайно ниски нива на тромбоцитите, необходими за съсирването на кръвта. 
 
По думите на д-р Тайлър Шарп от Центъра за контрол на заболяванията на САЩ, пациентът категорично е бил заразен със Зика, като е имал всички симптоми на вируса – треска, обриви, болки в тялото и други. 
 
Тези симптоми отминали, но се появило необичайно кървене, което накарало мъжа да се обърне към лекар.
 
Той е диагностициран с рядко усложнение, причинено от вируса Зика, известно като имунна тромбоцитопенична пурпура. Това е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува тромбоцитите. 
 
Случаят с това заболяване следва същия модел какъвто се наблюдава при пациенти, развили синдрома на Гилен-Баре, при който имунната система атакува нервите.
 
И в двата случая автоимунната атака се случва, когато симптомите на Зика вече са отшумели, посочва още д-р Шарп.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследователите активно работят по това да установят дали наистина Зика причинява редките заяболявания.
 
„Ние усилено разследваме връзката между вируса и тези усложнения. Чисто научно, това е много интересно, но това е и нещо, което е от голямо значение за общественото здраве. Трябва да стигнем до изводи бързо, за да можем да работим в посока превенция“, обяснява д-р Тайлър Шарп пред Reuters
 
Смъртта на 70-годишния американски гражданин в Пуерто Рико е първият такъв случай в страната. По-рано Колумбия съобщи за три смъртни слуая вследствие на вируса Зика.
 
Здравните власти там заявиха, че при тези пациенти също са регистрирани симптоми, отговарящи на имунна тромбоцитопенична пурпура. 
 
В Пуерто Рико вече са потвърдени 683 случая на вируса Зика, сред тях има и 65 бременни жени
 
Броят на пациентите, които са развили синдрома на Гилен-Баре, е 5 и те са били хоспитализирани.