Според резултатите на ново проучване консумацията на алкохол е свързана с повишен риск от рак на устната кухина, гласните връзки, гърлото, хранопровода, черния дроб, колоректален рак и при жените – рак на гърдата.


От много време се подозира за наличието на връзка между алкохола и раковите заболявания, а от известно време алкохолната консумация вече влиза сред рисковите фактори за развитие на неопластично заболяване. Досега обаче не е извършвано проучване, което категорично да измери риска.


Резултатите от проведеното изследване променят това, като разкриват такава зависимост не само при злоупотребяващите, но дори и при тези, които са умерени консуматори и не надвишават горната допустима граница.Учените подчертават, че това е линейна зависимост – колкото повече се пие, толкова по-голям става рискът.


При консумирането на не повече от едно питие дневно – за дамите, и две – за господата, рискът от рак на устната кухина и гърлото е почти двоен, а повече от двоен – за плоскоклетъчен карцином на хранопровода, сравнено с въздържателите.

 

NEWS_MORE_BOX


Злоупотребяващите с алкохола са изправени пред 5 пъти по-голям риск за рак на устната кухина, гърлото и хранопровода, 3 пъти – за ларинкс и черен дроб и леко повишение на риска за колоректален рак и рак на гърдата.


Все още се изясняват механимите, по които алкохолът повишава риска от рак. Един възможен от тях е, че при контакт с бактериите в устата, той се метаболизира до ацеталдехид, който може да причинява мутации в ДНК. Това обяснява и вредата му предимно за устната кухина и хранопровода.


Авторите на проучването подчертават важността на откритието си, защото консумацията на алкохол е повсеместно разпространена, а според изследвания голяма част от хората не правят асоциация между сериозни рискови фактори като алкохол и затлъстяване с онкологични заболявания.