С настъпването на студа се изострят и състояния като астма, артрит, ангина, както и нарушения, свързани с кръвообращението. Понякога могат да се появят симптоми като обрив, подуване, кихане, насълзени очи, замаяност и главоболие, които напомнят на сенна хрема. Въпреки това, не полени са причина за проявата на тези признаци, а най-вероятно става дума за алергия към студа. 
 
Макар реакцията да е изключително рядка, според д-р Хелън Уейбърли от Великобритания става дума за реален феномен. Тя пояснява, че както всяка друга алергия, реакцията към студа е предизвикана от вид бели кръвни клетки. Те освобождават веществото хистамин в кръвта, което може да причини алергични реакции като обрив, кихане и сълзене. 
 
Тя допълва, че идентифицирането на студа като причинител на алергичната реакция може да бъде по-сложно. Провеждат се тестове, които установяват дали засегнатият е алергичен към котки, кучета или полени, но когато става дума за нещо по-необичайно, като студа, все още няма ефективни механизми за идентифициране. Възможно е да бъдат засегнати много повече хора, отколкото смятаме. 
NEWS_MORE_BOX
 
Приемът на антихистамини обикновено помага за облекчаване на симптомите при алергия към студа. Тези медикаменти са сравнително безопасни и предизвикват малко нежелани ефекти. При по-тежките алергични реакции е възможно да се наложи поставяне и на епинефрин
 
Смята се, че в някои случаи има наличие на генетична предразположеност относно изявата на тази алергия. 
 
Най-често алергията към студа се наблюдава сред децата, но тя може да се развие и при възрастните, като засегнати в по-голяма степен са жените. Сред тях характерните симптоми на заболяването са и по-изразени.