Препоръки за допълнително изследване за възпалителни промени в хранопровода при прояви на кожна, дихателна или хранителна алергия, дават учени в областта на алергиите. Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practise.


В пручването са проследени деца от тяхното раждане до зряла възраст. Наблюдавано било наличието на еозинофилен езофагит (възпаление на хранопровода с наличие на еозинофилни левкоцити). Смята се, че това е следствие на алергичния марш, който децата развиват.


Рискът за развитие на еозинофилен езофагит нараства при по-голям брой алергии според д-р Дейвид Хил – алерголог в педиатрична болница Филаделфия. Той отбелязва, че ако успешно лекуваме ранните форми на алергия, то по този начин може да профилактираме по-късните прояви на алергия.Според резултатите от болницата във Филаделфия еозинофилният езофагит се проявява при 1 на 1500 деца и най-често е свързан с генетична предизпозиция. Симптомите, които включва състоянието са болка при преглъщане, рефлукс - връщане на стомашно съдържимо по хранопровода към устната кухина, стомашни болки и натрупване на хранителни остатъци в хранопровода.


При възрастни често състоянието може да бъде пропуснато и оставено недиагностицирано. При т. нар. алергичен марш се наблюдава прогресиране на алергичното заболяване. Например при деца в началото се проявява атопичен дерматит, който след време се последва от проявата на хранителна алергия, а след години може да се проявят и симптомите на бронхиална астма.

 

NEWS_MORE_BOX


Проучване в Пенсилвания също проследява деца от раждането им до зряла възраст като проследява изявата на алергични заболявания при тях. Същевременно с това те сравняват риска за развитие на еозинофилен езофагит при деца с проявена алергия и такива с липса на алергии. От изследваните 130 435, при 139 деца е налице еозинофилен езофагит по време на проследяването. Пикът на проява на езофагита е при деца на средна възраст 2 години и половина.


Девет пъти нараства вероятността за развитие на еозинофилен езофагит при деца с поне 3 алергии в сравнение с деца, при които липсват данни за алергия. Рискът за развитие на алергичен ринит се повишава при деца с еозинофилен езофагит.


Изследователите споделят надеждата за ранно прекъсване веригата на алергичния марш. Например чрез лечение на кожните алергии – осъществяване превенция срещу последаващите фази на алергичния марш, в това число и на еозинофилния езофагит.