Акупунктурата помага за намаляване нивата на стреса, откриха учени.

Според изследване древната китайска терапия намалява нивата на протеина, свързан с хроничния стрес. Експертите смятат, че акупунктурата може да предложи ефективна терапия против стреса – състояние, което обикновено е трудно лечимо.

Изследването е предназначено да тества ефекта на акупунктурата върху нивата на протеина neuropeptide Y в кръвта, който се „складира“ от симпатиковата нервна система при хората.

Тази система е включена в „отговора“ на остър стрес, който се проявява в намаляване притока на кръв към всички части на тялото, освен към сърцето, белите дробове и мозъка – органите, при които има най-голяма необходимост от реакция при опасност.

Хроничният стрес може да предизвика покачване на кръвното налягане и сърдечни заболявания.

14-дневното изследване протича в лабораторни условия върху лабораторни плъхове, които са разделени в 4 групи:

 

  • контролна група, която не е подложена на стрес и не й се прилага акупунктура;
  • представителите на втората група са под влияние на стрес, но също не им се прилага алтернативната терапия;
  • третата група е стресирана и получава „фалшива“ терапия;
  • последната група е под стрес и й се прилага акупунктура.

 
Ръководителят на изследването - д-р Ладан Ешкевари от Университета в Джорджтаун, САЩ, позволява на животните да я опознаят. След това ги насърчава да си починат, пълзейки в малък чорап и ги подтиква да се настанят удобно, с помощта на вид стимулация, използвана при електроакупунктурата.


NEWS_MORE_BOX

 

 

Тя представлява акупунктурна игла, която безболезнено доставя малко количество електрически заряд. Тази форма на техниката е по-интензивна и обикновено се използва за облекчаване на болка.

Д-р Ешкевари установява, че при последната група, на която се прилага акупунктура, нивата на neuropeptide Y спадат до ниво, близко до това на контролната група.

Много преди проведеното изследване учените смятат, че акупунктурата има положителен ефект и при борбата със стреса. Сега обаче за първи път твърдението е доказано.

Данните са публикувани в списание Experimental Biology and Medicine