Пиенето на горещ чай се асоциира с повишен риск от рак при пушачите според заключението от китайско научно проучване. Само по себе си тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитие на злокачествени заболявания, но опасността се повишава допълнително под влияние на определени фактори, дори наглед безобидни такива.

 

Резултатите от проучването сочат, че хора, които пушат редовно по около кутия цигари дневно, са изправени пред много по-висок риск от рак на хранопровода, ако ежедневно консумират и горещ чай.


 

Ракът на хранопровода, или езофагеален карцином, е сред най-често диагностицираните ракови заболявания при страстни пушачи. Това е напълно обясним феномен с оглед на това, че органите около гърлото първи влизат в досег с токсините от цигарения дим. Учените установяват, че в комбинация с ефекта от горещия чай това токсично действие се мултиплицира. Успоредно с това и рискът от рак на хранопровода нараства.

 

Според данните на китайските учени рискът от рак на хранопровода при пушачи, които ежедневно консумират чая си горещ, става около 5 пъти по-висок.

 

Проучването е проведено в Китай с конкретната цел да установи ефекта на чая при пушачите. Успоредно с Япония, Китай е страната с най-изявени традиции в чаените церемонии. Предишни проучвания са доказали много благоприятното действие на чая при различни здравословни проблеми, но гореспоменатото изследване е сред първите, които показват и негативните последствия от него в определени ситуации.

 

Проучването е проведено сред близо 400 хиляди души, страстни пушачи, чието състояние е проследено за период от 10 години. В този период са установени около 2 хиляди случая на рак на хранопровода в изследваната група. Допълнително проучване сред тази група проследява техните житейски навици и се установява, че 80% от засегнатите консумират ежедневния си чай много топъл.  Лабораторни тестове показват, че високата температура на чая може да увреди лигавицата на хранопровода и да улесни и дори стимулира разрастването на евентуални туморни образувания по нея.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Учените изясняват, че посоченият ефект може да се наблюдава при консумация на всякакъв тип горещи напитки, но ефектът е проследен при чая като най-предпочитана такава. В допълнение те посочват, че на избягването на горещите течности не трябва да се гледа като на превантивна мярка срещу рак на хранопровода при пушачите.

 

Като такава може да се прилага единствено редуцирането и пълното отказване от тютюнопушенето.