Познато ли ви е неприятното усещане при изгаряне на езика с гореща храна или напитка? Едва ли има човек, който да не го е изпитвал, особено с широкото навлизане на микровълновите фурни, които загряват силно вътрешността на храните и напитките, а ние откриваме това едва след като се отхапали или отпили доволна част от тях.

 

Веднъж изгаряйки езика си, сме лишени от способността да се храним нормално за поне няколко дни. Този период ще бъде толкова по-кратък, колкото по-успешни са мерките, които предприемаме за бързо облекчаване на изгарянето.


 

Деликатната повърхност и разположение на езика изискват тези мерки да са по-нестандартни и да не включват лекарствени мазила срещу изгаряне, но това не намалява ефективността им.

 

Дишане през устата
При изгаране на езика с топла храна или напитка най-добре е да се остави хладния въздух да свърши своята работа. Само тази стъпка няма да реши проблема, но ще облекчи оплакванията.

 

Поставяне на кубчета лед върху езика
Изстудяването е най-успешното противодействие на изгарянето и няколко кубчета лед върху езика също ще помогнат най-малкото за облекчаване на болката и дискомфорта.

 

Мед и мляко
Млякото и млечните продукти, както и медът, имат сериозен облекчителен ефект върху състоянието на изгорените тъкани и се ползват като органична алтернатива на лекарствените мазила, назначавани за третиране на външните изгаряния.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ментолови дъвки и бонбони
Ментолът има способността да активира рецепторите за студено, разположени по повърхността на езика, и също да противодейства на болката от изгарянето му.

Посочените средства за самостоятелна първа помощ при изгаряне на езика с храни или напитки носят облекчение на дискомфорта, но не лекуват. Всяко по-сериозно изгаряне на езика особено когато е налице и оток или рана от изгарянето, изисква лекарска консултация и не бива да се подценява.

 

Наред с домашните средства за облекчаване на болката при изгаряне на езика, има и такива, които се препоръчват за избягване влошаването на проблема. От ключово значение е да се избягва консумацията на топли, солени и кисели храни и напитки. Те са противопоказни поне няколко дни, до отминаване на първата фаза на повишена чувствителност на рецепторите по езика след изгарянето му.