Милиони хора по целия свят вече са били ваксинирани срещу COVID-19. Но все още много въпроси, свързани с ефективността на тези ваксини продължават да вълнуват обществото и да се надигат спорове. Един често срещан въпрос е дали има връзка между проявата на странични ефекти, наблюдавани след ваксинация и последващия имунитет.


Към момента има 21 ваксини срещу COVID-19, разрешени за употреба по целия свят. В Обединеното кралство до тук над 36 500 000 души са били напълно ваксинирани срещу инфекциозния причинител. А в Съединените щати повече от 162 100 000 души вече са напълно ваксинирани.


В световен мащаб над 13% от населението са били напълно ваксинирани срещу COVID-19, според последни статистически данни. Мониторингът за безопасността на ваксините продължава за всички ваксини, като се отчитат проявите на странични ефекти, които се добавят към листовките.Милиони ваксинирани лица са проявили в една или друга степен странични ефекти, включително подуване, зачервяване и болка на мястото на инжектиране; треска; главоболие; умора; мускулни болки; втрисане и гадене.


В интервю за Medical News Today, Уилям Шафнер, доктор по медицина и професор по инфекциозни заболявания в Университетския медицински център Vanderbilt в Нашвил, Тенеси, обяснява връзката между страничните ефекти и изграждането на имунитет.


Според специалистът нито наличието, нито отсъствието на странични ефекти са доказателство на наличие на имунитет, тъй като от началото на прилагане на ваксини не е установявана подобна връзка с изграждането на защита – не само за ваксините срещу COVID-19, но и всички останали, независимо дали става дума за живи или инактивирани.


Данните от изпитванията на двудозовите иРНК ваксини срещу COVID-19-Pfizer-BioNTech и Moderna показват над 90% ефективност, като при под 10% от напълно ваксинираните е възможно да се отчете частична защита или неналичие на такава.


Поради начина, по който действат ваксините - подтиквайки тялото да изгради имунитет срещу целевия патоген – при лица с компрометирана имунна система може да се отчита и забавено или недостатъчно изграждане на имунна защита.


Важно е да се отбележи, че дори и ваксинирани, е необходимо да мине известен период от време, за да бъдат изградени антитела – около 2 седмици. През това време е възможно и ваксинирано лице да се разболее.


Източници:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-vaccine-if-you-had-no-side-effects-are-you-protected#What-can-antibody-testing-tell-us?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/coronavirus-vaccine