Седем месеца след началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Европейския съюз, данните за ковид ваксините се увеличават и все повече въпроси около техните характеристики намират своя отговор.

 

Един от въпросите, който все още няма категоричен отговор обаче, е може ли човек да си постави втора доза ковид ваксина, в случай, че се разболее от вируса след първата.


 

Това посочват водещи специалисти от Медицински университет в София и Националния център по заразни и паразитни болести. Те отговориха на въпроси в кампанията на Министерството на образованието за повишаване на информираността за ваксините.

 

Специалистите посочват, че инфекцията с COVID-19 помага на организма да изгради естествено определени защитни антитела. Въпреки това, може да се препоръча втората доза от ваксината да се постави след възстановяване. При такъв сценарий може да се наложи пациентите да преразгледат своя график на дозиране. Не е необходимо да се правят серологични проучвания за титъра на антитела преди ваксинация, между дозите или след това.

 

Хората с продължителни симптоми след COVID-19 могат да се ваксинират. Данните от клинични проучвания показват, че разрешените понастоящем ваксини срещу COVID-19 (на Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson and Johnson) могат да се прилагат безопасно на хора с предшестваща инфекция с SARS-CoV-2. Не се препоръчват серологични тестове за оценка на имунния им статус.

 

Ваксинирането на хора, заразени с коронавирус, трябва да се отложи, докато се възстановят от острото заболяване. Тази препоръка се отнася както за хора, които са се разболели от ковид-19 преди да бъдат ваксинирани, както и за тези, които са инфектирани след първата доза от РНК ваксина, но преди получаването на втората доза.

 

Няма препоръчителен минимален интервал между инфекцията и ваксинацията. Наличните данни сочат, че рискът от реинфекция на SARS-CoV-2 е нисък в месеците след първоначалната инфекция, но може да се увеличи с времето.

 

Трябва ли да се слага трета доза?

 

На този етап регулаторните агенции не дават подобни препоръки, посочват здравните експерти. Производителите на някои от ваксините са подали за одобрение третична “бустерна” доза, но на този етап се счита, че пълната ваксинационна кампания с една или две дози, в зависимост от типа на поставената ваксина, осигурява значителна протекция по отношение на заболяемост, риск от хоспитализация и смърт. Наскоро публикувано проучване на данни от Системата на здравеопазване във Великобритания показва, че пълният курс на ваксините осигурява значителен протективен ефект, в т.ч. и при делта-варианта на SARS-CoV-2.

 

 

Източник:

https://mu-sofia.bg/mu-sofia-covid-19/faq-pri-vaksinitsiya/?fbclid=IwAR10hWTtnSlphD5O_MbXexVOVx7_On7BI4cgFEnpMvlWkIEmOES0c0FjAW8