С помощта на най-модерните ДНК-технологии, учени са открили специален щам на Propionibacterium acnes, който в бъдеще може да помогне в борбата срещу сродните му щамове, за които е известно, че предизвикват акне.

 

Според настоящите представи и виждания, преобладаващи в съвременната дерматология, гнойните пъпки възникват, когато бактериите, живеещи върху кожата, започват да се хранят с мастния секрет в кожните пори и провокират имунен отговор, който води до зачервяване и подуване на засегнатия кожен участък. Един от тези представители бактерии е Propionibacterium acnes.


 

В рамките на проучване, проведено с 101 доброволци, учените събират проби от участниците, за да анализират бактериалната флора на човешката кожа. Това, което учените забелязват е, че при доброволците, които нямат акне, се открива особен щам на Propionibacterium acnes.

NEWS_MORE_BOX

 

Според д-р Ноа Крафт, дерматолог в Los Angeles Biomedical Research Institute и ръководител на проучването, това откритие може да помогне на учените да разработят в бъдеще лекарства, специфично насочени само срещу „лошите“ щамове. Възможно е дори „добрите“ щамове да бъдат използвани като пробиотици, например чрез включването им в кремове за приложение върху кожата. Както полезните бактерии от киселото мляко не позволяват на болестотворните бактерии да започнат да се развиват в стомаха и червата, така и полезните щамове Propionibacterium acnes ще се заселват върху кожата на лицето и нямат да позволяват развитието на щамовете, причиняващи акне.

 

Това изглежда много по-добро решение от прилаганите в момента антибиотични кремове и мази, които унищожават както вредните, така и полезните бактерии. Последното е твърде неблагоприятно, защото след прекратяване на употребата на мазилото, вредните щамове се заселват отново, при което акнето се възвръща. Това прави нуждата от употреба на антибиотични мазила хронична, а самата терапия - твърде неефективна. Допълнителен проблем е свойството на тетрациклина (един от най-често прилаганите за целта антибиотици) да се натрупва в тялото.

 

Проучването, както и потенциалните му приложения, са публикувани в Journal of Investigative Dermatology.