Акад. проф. д-р Иван Миланов е председател на Българското дружество по неврология и изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Наум“. Той беше сред основните лектори на интердисциплинарната научна конференция „Вдъхновяваща наука и иновации“, организирана от Фондация „В помощ на здравето“, с подкрепата на Мерк България.

 

 - Акад. Миланов, до къде е стигнало развитието на неврологията в България?


 

 - В световен мащаб в последните 10 години неврологията бе в известен застой. Преди това имаше сериозни открития. И сега, през последните 2 години, започват да излизат много нови неща в лечението на редица неврологични заболявания. Огромен е напредъкът в ранната диагностика и лечението на множествената склероза. Фундаментални открития предстоят за това какво предизвиква паркинсоновата болест. Що се отнася до България, смело мога да кажа, че неврологията в последните 15-20 години, по нищо не се различава от останалите държави в Западна Европа. Имаме изключително добри контакти с водещи специалисти от еропейските страни – те идват у нас, български невролози ходят там. В България се прилагат всички най-съвременни и иновативни методи на диагностика и лечение на неврологичните заболявания, които са известни в цял свят. Не може да се оплачем. Същото се отнася и за лекарствата – българските пациенти получават същите медикаменти, както и в останалите европейски страни. Бавим се само в генетичните изследвания, които са скъпи и някои от тях не се правят у нас. Но всичко по отношение на оперативната диагностика, което го има в Европа, има го и у нас.
 
 - В такъв случай може ли да се каже, че неврологията у нас е галеник на здравната система?

 

 - В никакъв случай! Само да погледнем цените на неврологичните клинични пътеки, не може да се каже, че сме галеници. Но всички, които сега не обръщат внимание на неврологията, ще дойдат при нас да ги лекуваме един ден. 

 

 - Кой е повратният момент в развитието на българската неврология?

 

 - В нашата специалност, по отношение на науката неврология, повратните моменти дойдоха след 10 ноември 1989 г. Ако отворите един български учебник от преди 30-ина години и един западно европeйски, ще видите огромната разлика. В настоящия момент обаче те вече са еднакви. Нашето поколение невролози направихме много, за да въведем в България всички най-нови постижения на медицината в областта на неврологията.

 

 - Увеличават ли се неврологичните заболявания?

 

 - Увеличават се откритите случаи на хора с неврологични заболявания. Това, до голяма степен, се дължи на диагностиката, която сега е много по-добра, отколкото преди 20-25 години. Погледнете само колко болници разполагат с ядрено-магнитен резонанс. Достъпът на пациентите е значително улеснен и до високотехнологичните изследвания, и най-вече – до невролозите. Затова смятам, че няма кой знае какво увеличение на неврологичните заболявания – те са константни, малка е ролята на стреса и други външни фактори. Заболеваемостта в България например е същата, каквато е и в други страни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

 - Какви са прогнозите Ви за бъдещето на българската неврология?

 

 - В момента не бих казал, че има кадрова криза в неврологията – около 800 са невролозите. Дори до 300 да спаднат, няма да е фатално. Големият проблем е, че 80% от тези 800 специалисти са в пенсионна и дори следпенсионна възраст. Трудно ми е да предвидя след 5 години колко ще са невролозите в страната. Може да се окаже, че ще останем с по-малко и от 300 специалисти и тогава неврологията може да се окаже галеното дете на българското здравеопазване.

 

 - Каква е мечтата Ви за българската неврология?

 

 - Да заеме полагащото й се достойно място и най-сетне у нас да се осъзнае, че неврологията е сериозна наука и не може да има клинични пътеки по 200 лв. Според мен в момента у нас неврологията е сред неглижираните специалности. Въпреки това, за мен е гордост, че българската неврология е на европейско ниво, има изключително способни и достойни специалисти, въпреки трудните условия, в които са поставени българските лекари.

 

 - Споменахте за връзката между болестта на Паркинсон и тютюнопушенето. Каква е тя?

 

 - Категорично е доказано, че по странна на пръв поглед причина, тютнопушенето предпазва от паркинсонова болест, но само, докато човек пуши. Когато спре, спира и протекцията. Но да не забравяме, че тютюнопушенето като цяло вреди на човешкия организъм.

Като част от дългосрочната си стратегия и честване на 350 години от създаването си по цял свят, Мерк България подкрепи мултидисциплинарната конференция „Вдъхновяваща наука и иновации“, която се проведе в София на 3 май 2018 г. Там бяха обсъдени забележителните научни открития и постижения свързани с човешкото здраве, както и какво предстои да се случи в областта на медицината и науката през следващите години. Участие взеха лекари, учени, социални предприемачи и представители на различни институции. Организатор на събитието беше фондация “В помощ на здравето” и асоциация „Грижа за пациента“.