Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. е роден през 1954 г. в Стара Загора. Завършва Медицинския университет в  София. От 1981 до 1983 г. е участъков лекар в Общинска болница в Своге. През годините е бил асистент по клинична електромиография в ИСУЛ,  старши асистент в III неврологична клиника на Медицинска академия и  главен асистент в отделение за двигателни нарушения към III неврологична клиника, СБАЛНП „Св. Наум“-София. От 1997 до 2001 г. е доцент по неврология към III неврологична клиника, СБАЛНП „Св. Наум“, а от 2001 г. е професор по неврология.

Акад. Миланов е заемал длъжностите зам.-ректор на Медицински университет, София, както, изпълнителен директор на Университетска болница “Св. Наум“, както и  зам.-министър на здравеопазването. От 2010 до 2011 г. е началник Неврологична клиника МБАЛНП „Св. Наум, а от 2012 г. до сега е нейни изпълнителен директор. Акад. Миланов е първият български невролог академик в БАН, и е председател Българското дружество по неврология. Той е автор на 560 научни публикации, на монографии, учебници и ръководства.

 


 - Какво интересно очаквате да се случи в неврологията през следващите 5 години?

 

Очаквам да има ефективно лечение за пациенти с мигрена, Паркинсонова болест и множествена склероза, да се появи лечение за латералната амиотрофична склероза и наследствените миопатии.

Ако трябва да подберете три от най-важни достижения в неврологията, споделени с колегите Ви по време на конгреса, кои ще са те?

Лечение на мигрена с моноклонални антитела, възможност за лечение на мозъчни инсулти и след 4 часовия прозорец и новите перспективи за лечение на множествена склероза.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Вие сте развил много лечението на двигателните нарушения (Паркинсон и множествена склероза) и болката в България. С кои постижения в диагностиката или лечението на множествената склероза се гордеете най-много?

Най-важното беше създаването на специализирани центрове по Паркинсонова болест и множествена склероза към университетските болести и създаване на национални консенсуси за диагностика и лечение на тези заболявания. Преодоля се хипердиагностиката на Паркинсоновата болест.

 

 - Възможно ли е стресът в ежедневието да бъде най-сериозният фактор за отключване на множествена склероза?

 

Стресът е само един от факторите, вторият е наследственото предразположение.

 

 - При какви симптоми хората трябва да се насочат към специалист невролог, за да се постави максимално бързо и акуратно евентуална диагноза множествена склероза?

 

Първите симптоми са коварно краткотрайни и преминават за няколко дни, което забавя диагностиката. Най-чести са нарушения на зрението, изтръпване или слабост на крайниците.

 

 - Kъде биха могли общопрактикуващите лекари да получат повече информация за Вашия опит в лечението на множествената склероза?  

 

Ежегодно на Националната конференция на общопрактикуващите лекари изнасяме лекции на общопрактикуващите лекари за множествена склероза.