При хоспитализираните с ковид пациенти, при които нивото на витамин Д в кръвта е било достатъчно, се отчита намален риск от усложнения в това число и хипоксия, става ясно от публикация в сп. PLOS ONE. Под достъчно витамин Д се има предвид наличието поне на 30 ng/mL 25-хидроксивитамин D в кръвта. 


Изследователският екип от Медицинския факултет на Бостънския университет установява, че при тези пациенти също така има по-ниски стойности на възпалителния маркер С-реактивен протеин и по-високо ниво на лимфоцити, които са част от имунните защитни сили на организма срещу инфекции.


Според водещия проучването проф. д-р Майкъл Ф. Холик при достатъчно ниво на витамин Д в кръвта могат да се ограничат неблагоприятните клинични резултати при ковид, включително и цитокинова буря.Изследователите боравят с кръвни проби от 235 пациенти, приети в болница за лечение на COVID-19. Техните клинични резултати са били проследени, включително и клиничната тежест на инфекцията, изпадане в безсъзнание, затруднено дишане, хипоксия и смърт. 


Проведени са изследвания за стойностите на С-реактивен протеин и броя на лимфоцитите. Всички тези данни са сравнени при пациенти с дефицит на витамин Д и с достатъчен. 


Учените намират, че при пациентите на възраст над 40 години с добра концентрация на витамин Д в кръвта има 51,5% по-висок шанс от оцеляване при коронавирусна инфекция в сравнение с пациенти със стойности по-ниски от 30 ng/mL. 


При достатъчна концентрация на витамин Д в кръвта рискът от заразяване с коронавирусна инфекция пада с 54% показва резултат от предходно проучване на проф. д-р Холик. Според него достатъчното ниво на витамин Д в кръвта е от значение не само за борбата с последиците от коронавирусната инфекция, но и при други, причиняващи заболявания на горните дихателни пътища


Получените резултати показват рентабилността на една мярка за подобряване на способността на организма да се справи със заболяването и се намалят усложненията при ковид. 


Дефицитът на витамин Д е разпространено явление при деца и възрастни по цял свят, особено през зимните месеци. През последните десетилетия е тенденция, недостигът да се отчита целогодишно заради начина на живот, който се води в индустриално развития свят.