Повече от 90% от хората, изкарали коронавирусната инфекция, развиват антитела срещу SARS-CoV-2 се предполага от голямо проучване. То е дело на изследователи от една от здравните системи в САЩ - Mount Sinai Health System. В проучването са включени над 19 700 пациенти от Ню Йорк и то предстои да бъде публикувано - medRxiv.org.


Имунен отговор се открива в този висок процент на прекаралите инфекциите, който е наличен и 90 дни след оздравяването им. 


Според изследователите антителата IgG срещу коронавируса остават в организма в продължение на месеци и вероятно години след възстановяването. Тези антитела се ситезират от организма през късните етапи на инфекцията. Улавят се при титър минимум 1:80. Смята се, че нивото от 1:80 до 1:160 е ниско, при 1:320 - умерено и при 1:960 и повече е високо. При повече от 19 000 позитивни проби най-малко 92% са с умерени и високи нива на антитела. Тези антитела се прикрепят към шиповидния протеин, който вирусът използва за навлизане в човешката клетка. 


Втората задача, която си поставят експертите, е да разберат дали антителата са в състояние да неутрализират вируса, което проверяват чрез изследване на 120 проби.


Резултатите им показват, че при ниско ниво на антитела 50% са с неутрализираща активност. При умерени нива тя е 90% и във високите – 100%.


За да проверят колго дълго са налични в организма въпросите антитела изследователите провеждат тестане на 121 плазмени донори с различен титър три месеца след първите им симптоми на SARS-CoV-2 инфекцията


Изследователите установяват, че при тези с високо ниво на антитела има лек спад на числото, при тези с ниско и умерено ниво се забелязва повишаване на числото.


Екипът предполага, че повече от 90% от сблъскалите се с коронавируса образуват неутрализиращи антитела и нивото им остава стабилно най-малкото в краткосрочен план.


Изследването не дава отговор на въпроса дали наличието на антитела предпазва от повторно заболяване. Въпреки това учените изказват предположение пед FOX News, цитирани от Daily Mail, че е много вероятно да намали коефициента на повторно заболяване или най-малкото силата на инфекцията.