Времето навън застудя, а с него идват и грипните вируси, които, всяка година по това време, ни разболяват. Всъщност, въпреки че се смята, че мразовитите температури „гонят“ вирусите, това не е точно така.

 

Зимата е сезонът на грипа по две причини – от една страна са ниските температури, към които грипните вируси са устойчиви, а от друга страна хладното време е предпоставка за размножаване на грипните вируси, защото кара хората по-рядко да проветряват помещенията, а така и концентрацията на болестотворните частици се засилва.


 

Грипът е най-широко разпространената инфекция в света и датира още от дълбока древност. Първата достоверно описана пандемия е наблюдавана през 1173 г. , когато от заболяването са обхванати Италия, Германия и Англия. Оттогава в света са преминали 90 епидемии и 15 пандемии. Последната пандемия беше регистрирана през 2009 г., т.нар. „свински грип“.

 

Чудили ли сте се откъде идват понякога странните наименования на различните грипни щамове, които ни атакуват всяка година?


Номенклатурата за означаване им включва антигенния тип (може да е А, В и С), гостоприемника (ако не е човек), населеното място, където е открит най-напред щама, номер на щама, годината на изолация. Само за вирус А се използва и естеството на пепломерите – H и N. Например грипен вирус А/Филипини/2/82/H3N2.

 

От трите групи грипни вируси, които съществуват, най-опасен е тип А, тъй като е много изменчив. Именно вирусът от група А обикновено предизвиква пандемии. От тази категория бяха и „свинският“, и „птичият“ грип, който предизвика масова психоза преди няколко години.

 

За съжаление, от същата категория е и „Мичиган“, който се очаква да ни атакува тази година. Неслучайно вирусолозите вече алармираха, че трябва да бъде особено внимателни, тъй като вирусът, който е бил изолиран първо в западния американски щат, е нещо ново за нашите географски ширини и ние нямаме изграден имунитет срещу него. Сред най-уязвимите групи са децата и възрастните хора, особено ако са с хронични заболявания.

 

Добрата новина е, че на българския пазар от скоро присъства световния №1 бранд при простуда и грип VICKS.

 

Първият продукт под марката ВИКС - Vick's Group and Pneumonia Salve - е създаден в далечната 1890 г. и е бил използван успешно още при испанския грип през 1918- 1919 г. През 30-те години на миналия век под марката VICKS за първи път се въвеждат и много нови продукти. От тогава VICKS помага на милиони потребители от 5 континента в борбата със симптомите на простуда и грип.

 

С толкова много продуктови иновации и след век грижа за здравето, VICKS е глобалена бранд и №1 в света по продажби при простуда и грип. Независимо от това, VICKS никога не е губил връзката със своите корени, а именно необходимостта да предоставя грижи за пациента чрез комбинация от иновативна медицина и природни съставки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

ВИКС АнтиГрип Комплекс – топлата напитка, която ефективно облекчава симптомите на простуда и грип, включително кашлица.  Освен парацетамол, този продукт съдържа фенилефринов хидрохлорид (за отпушване носа) и гвайфенезин, който улеснява отделянето на бронхиалния секрет при влажна кашлица. ВИКС АнтиГрип Комплекс подпомага прочистването на дихателните пътища. Подходящ за възрастни и деца над 12 г.

 

Викс Антигрип Макс е предназначен за ефективно облекчаване на 5 симптома на простуда и грип, сред които повишена температура, главоболие, болки в тялото, болки в гърлото, запушен нос. Благодарение на ефективната комбинация от Paracetamol 1000 mg, Phenylephrine hydrochloride и Vitamin C, той осигурява максимална сила на действие при симптоми на простуда и грип. Подходящ е за възрастни и деца над 15 г.

 

ВИКС Синекс Алое и Евкалипт е спрей за нос, койти бързо и продължително отпушва носа благодарение на съдържащития се в него оxymetazoline. Викс Синекс носи  осежаващо и облекчаващо действие благодарение на съдържащиете се в него алое, ментол и евкалипт. Може да се използва при възрастни и деца над 6 г.