Pfizer обяви, че заедно с партньорите им от BioNTech, успешно са създали ваксина която предпазва повече от 90% от ваксинирането от Covid-19 според предварителните анализи, предаде BBC. Резултатите са изключително обнадеждаващи за борбата с пандемията.


Досега ваксината е била дадена на 43 500 доброволци от 6 държави и не са се появили усложнения. 


В момента тече фаза 3 от изпитването на ваксината и изследователите искат да изчакат 2 месеца от последната ваксинация на болните, за да проверят за евентуални притеснителни фактори. Pfizer очаква резултатите след третата седмица на ноември, след което може да се търси разрешение за спешно прилагане на ваксината в практика. Това е най-бързо разработената ваксина с толкова висока ефективност. 


Как действа ваксината?


Това е първата от много тестови ваксини, които показват резултати във фаза 3 на проучването.


Тя използва експериментален подход, при който част от генетичния материал на вируса, се инжектира на пациента, активирайки и тренирайки неговата имунна система срещу вируса. При това, се освобождават антитела срещи SARS-CoV-2, а също се активират и Т-клетки.


Колко е ефективна ваксината?


За постигане на ефекта е необходимо прилагането на две дози от ваксината за период от три седмици. Изпитанията в САЩ, Германия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка и Турция показват постигането на 90% защита седем дни след получаването на втората доза.


Въпреки това, представената информация не е от последните анализи, тъй като се отнася само за първите 94 доброволци, развили ковид. Ефективността на ваксината може да се промени след анализа и на последните данни.


Кога ще бъде пусната ваксината?


След третата седмица на ноември се очаква ваксината да бъде представена пред регулаторните органи. Преди тяхното одобрение ваксината не може да бъде пусната за употреба сред населението.


Компаниите твърдят, че до края на годината ще могат да произведат 50 милиона дози и още 1,3 милиарда през 2021 г. Всеки, приемащ ваксината, трябва да получи 2 дози.


На кого ще бъде предоставена?


Крайно решение не е направено и все още се обсъжда как ще бъде разпределена ваксината. Това ще се определи от разпространението на вируса и действието на ваксината в различните възрастови групи.


Очаква се някои групи да бъдат приоритизирани, например здравните работници, болногледачите по домовете и възрастните, които са най-застрашени от вируса. Най-надолу в списъка ще бъдат хора под 50-годишна възраст без здравословни проблеми.


Все още не е ясно, дали ваксината спира разпространението на вируса или просто спира неговата симптоматика. Не се зна, какъв точно е ефектът и при възрастни в най-рисковите групи.


Друг въпрос е колко дълго трае имунитетът, който тя изгражда.


Потенциални проблеми


Има възникнали въпроси с произвеждането и логистиката на разпространението на ваксината. За нейното приложение е нужно, тя да бъде съхранявана на много ниски температури, което усложнява прилагането ѝ в някои краища на света.

 

Източници:

BBC

STAT