1. С коронавирус ли съм или обикновена настинка?


Ако нямате повишена температура и не ви сърбят очите, най-вероятно се касае за обикновена настинка.


2. Алергия ли е или ковид?Ако нямате температура, но ви сърбят очите, кихате и имате течащ нос, по-вероятно е да се касае за алергия.


3. Колко време ще отнеме да измислят ваксина срещу коронавируса?


Експертите са на мнение, че тестването на ваксина срещу новия коронавирус ще се проведе по-бързо, отколкото за обичайна друга ваксина. Но това ще отнеме между година - година и половина в най-добрия случай.
Учените, които са заети със задачата да открият ваксина срещу COVID-19, бяха подкрепени от колегите си, които предоставиха изследвания за подобни коронавируси. Такива са причиняващите остър респираторен синдром – SARS и респираторния синдром на Близкия изток – MERS.


4. Колко време ще е необходимо за производството на ваксината?


Компаниите, производителки на ваксини, също търсят начини да ускорят процеса на производство. От една такава компания казват, че ако съсредоточат всичките си усилия само върху този продукт, когато ваксината срещу ковид бъде одобрена, за една година ще могат да пуснат 100 млн. дози.


5. Как тогава ваксината ще помогне на човечеството след като получаването ѝ ще отнеме години?


Според експертите новият коронавирус най-вероятно е сезонен, подобно на настинките и грипа. Ваксината няма да е готова за текущата пандемия, но ще е изключително ценна, ако цикълът се възобнови. 


6. Как се лекува COVID-19?


Освен, ако нямате сериозни симптоми или състоянието ви не се влошава бързо, лечението е в домашни условия и подобно на настинка и грип. Повечето хора се възстановяват от коронавирусна инфекция, без да е необходимо да бъдат хоспитализиране. Личният лекар е този, който назначава лечението Ви и преценява кога трябва да влезете в болница.


7. Съществува ли противовирусно лекарство срещу ковид?


В момента учените се опитват да разработят нови лекарства и тестват някои съществуващи антивирусни препарати, които дават някакви показания за ефект. Към момента няма медикамент, който да действа специално срещу COVID-19, но има терапии, които могат да облечат симптомите на заболяването, както у дома, така и в болницата. 


8. Как да се справя с инфекцията у дома?


Неоходима е почивка, за да се възстановите. Задължително трябва да останете у дома. Приемайте много течности, за да запазите организма си хидратиран. Това е важно, за да може той да се справи с изхвърлянето на токсините, вследствие на инфекцията. 
Проследявайте състоянието си, усещате ли влошаване – информирайте лекаря си. Информирайте се преди това, какви медикаменти без рецепта може да приемате от вида на парацетамола.


9. Кога е нужно влизане в болница?


При сериозни симптоми като затруднено дишане или рязко влошаване на състоянието, се налага хоспитализиране. В случай, че подозиране инфекция с ковид се свържете с лекаря си, за да ви инструктура как да действате. 

 

Източник:
Webmd.com