При завършването на фаза 3 от клиничното си проучване, във Великобритания, NovaVax съобщават, че ефективността на протеин-базираната им ваксина (NVX-CoV2373) е над 89%.

 

Ефикасността е изследвана в период с висока трансмисия на вируса и наличие на новите по-заразоспособни варианти.


 

Изследваните лица са над 20 000 и това е първата ваксина, която освен висока ефективност, показва и висока защита от великобританския и южноафриканския щам.

 

Ваксината е изградена от белтъка, специфичен за вируса, наречен спайк-протеин. Чрез него вирусът се свързва с ACE2-рецепторите по мембраните на белодробните клетки и прониква в тях.

 

Белтъкът бива синтезиран с помощта на клетки от насекоми и с помощта на специфична технология се образуват наночастици, които се смесват с химични вещества, подсилващи имунногенния ефект.

 

В проучването са включени над 15 хиляди участника от 18 до 84 години. 27% са над 65-годишна възраст.

 

Резултатите се основават на броя позитивни и симптоматични случаи 7 дни след поставяне на втората ваксина при серонегативни към вируса доброволци.

 

Първият междинен анализ съобщава за 62 случая, от които 56 са в контролна група, приела плацебо, а 6 са в групата, приела истинската ваксина – информация, която сочи за ефективност 89,3%. От всички случаи 61 са леки до средни, а 1 е тежък и отново е в контролната група.

 

В повече от 50% от доказаните инфекции в проучването, причинителят е бил британския щам. 32 от тези 62 са причинени от него, 24 от най-разпространения през 2020 вариант и 6 неизяснени.

 

Сновано на PCR-тест на 56 от тези 62 случая, ефикасността срещу оригиналния щам е 95,6%, а срещу британския – 85,6%.

 

Резултатите също показват, че значителните странични ефекти са изключително редки и са балансирани между ваксинираната и контролната група.

 

Относно южноафриканския вариант – наблюдава се поне 60% ефикасност за превенция на лек, среден или тежък ковид-19 в 94% от изследваните, които са и HIV-негативни.

 

29 случая се наблюдават в плацебо групата и 15 във ваксинираната група. При контролната група има само един тежък случай, а всички останали са до средна тежест.

 

Фирмата изследва различни адюванти, които могат допълнително да увеличат ефективността срещу тройно-мутантния африкански вариант.

 

Източник:

https://ir.novavax.com/news-releases/news-release-details/novavax-covid-19-vaccine-demonstrates-893-efficacy-uk-phase-3