Четири пети от хората на средна възраст се излагат на риск от заболявания чрез застоял начин на живот и работа в седнало положение. Това прави оставането им в крепко здраве много трудна задача, твърдят експерти. 
 
83% от хората от 40 до 60-годишна възраст пият твърде много алкохол, не се движат достатъчно или са с наднормено тегло, показват данни на здравните власти в Англия.
 
Девет от десет мъже (87%) и осем от десет жени (79%) не спортуват достатъчно, превишават препоръчителните дози при употребата на алкохол или са възприели още редица други нездравословни навици.
 
Статистиката показва, че процентът на затлъстели хора на средна възраст в Англия е огромен – 77% от мъжете и 63 на сто от жените.
 
Скоростта на разпространение на диабет сред тази възрастова група е нараснала двойно през последните години, подчертават дебело специалистите. 
 
По-голямата част от хората, участвали в допитването са ориентирани главно към консумацията на лесна за приготвяне храна или купуването на вече готова от магазините, както и към прекомерната употреба на алкохол. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Изискванията на съвременния начин на живот оказват своето непосредствено влияние върху здравето на хората. Над 15 милиона британци живеят в дългосрочно влошено здравословно състояние, а работата им ограничава физическата им активност, което буквално разрушава здравето им“, коментира проф. Муир Грей, здравен експерт.
 
По думите му обаче ежедневни малки усилия са в състояние да променят ситуацията и да донесат значителни ползи за подобряване на здравословното състояние. 
 
Експертите са на мнение, че хората често заравят главите си в пясъка, когато става дума за собственото им здраве, но отбелязват, че последиците от това могат да бъдат наистина катастрофални.