Когато се чувстваме безпричинно постоянно уморени, обикновено се дават няколко съвета: да преразгледаме хранителния си режим, да внесем повече движение в ежедневието си и да помислим дали се чувстваме емоционално добре. 


Постоянната умора може да е резултат и на чувствителността към глутена.


Глутеновата чувствителност не е равна на глутеновата алергия. При алергията има свръх реакция на имунтата система в случая към този белтък, разпознаван от организма като чужд.Глутенът е съставка в храната, която внасяме в организма ежедневно. Глутенът се съдържа в пшениченото, ръженото брашно, ечемика и др.

 

Неспособността на организма да усвои глутена може да причини доведе до раздразни тънките черва или дори да причини цьолиакия. Цьолиакията е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствени, в случая възпалените тъкани на червата. Диагнозата ѝ се поставя сравнително по-лесно чрез комбинация от кръвни изследвания и биопсия на тънките черва. С глутеновата интолерантност обаче не е така.


Дори и когато не става въпрос за цьолиакия, при глутенова чувствителност се наблюдават странични ефекти от консумацията на съдържащи протеина храни. 


Какви могат да бъдат оплакванията при проблеми с глутена?


1. Разстроен стомах – дискомфортът в стомашно-чревната област е често изпитван и почти постоянен. Той може да се изразява по различен начин: болка в корема, подут корем,  диария, запек, гадене, повръщане, газове, оригване. Може по отчетливо да се изпитва един симптом, възможно е те да са комбинация или да се редуват, но оплакването присъства почти постоянно.
2. Главоболие и мигрена – може да изглежда неочаквано, но изследване публикувано в сп. Headache открива, че 56% от хората с глутенова чувствителност страдат от хронично главоболие или мигрена. Така че главоболието и връзката му с усвояването на глутена не е за подценяване.
3. Анемия – при раздразнените от глутена черва е потисната абсорбцията на желязо, което и става причина за анемията, умората, слабостта и отчасти главоболието. Проблемът може да се отстрани бързо при подходящ диетичен режим, редуциращ глутена и повишаващ консумацията на продукти, богати на желязо.
4. Когато са засегнати тънките черва, в случая от хроничното им възпаление заради глутеновата нетолерантност, е засегнато усвояването и на други нутриенти. Това у някои може да доведе до изявата на признаци на недохранване. Такива са мускулната слабост и загубата на костна плътност.
5. Глутеновата нетолерантност може да се отрази неблагоприятно и на състоянието на ставите, тъй като възпалителните агенти чрез кръвта могат да достигнат и до тях. Възможно е да се чуят препоръки за намаляване на глутена при страдащи от ревматоиден артрит.
6. Глутеновата чувствителност може да стане причина и за емоционални разстройства като тревожност, депресия, биполярно разстройство, синдром на дефицит на вниматието и хиперактивност.
7. Кожните обриви при цьолиакия са много специфични. Състоянието се нарича дерматит херпетиформис. По-често кожните оплаквания при проблеми с глутена се срещат при мъжете. Обивът може да е обвързан със сърбеж и да засегне всяка част на тялото. Видът му може да е различен – под формата на дребни пъпчици, възпалена кожа, мехурчета...
8. Не на последно място проблемът с глутена може да се отрази и на здравето на устната кухина. Това включва състояние на зъбите, склонност към кариеси, здравина, язви по меките тъкани.