От немалко време е известно, че все по-често се намират бактерии, резистентни към различните антибиотици, които досега са ни спасявали. Прекомерното предписване на антибактериални препарати отваря врата на нов проблем – патогени, устойчиви на терапията срещу тях.


Лекувайки бактериалните инфекции, биват приложени различен набор от антибиотици. Оставащите след терапията бактерии, въпреки недостатъчно, за да доведат до заболяване, се размножават и адаптират, създавайки ново поколение, което може да бъде устойчиво на препаратите.


Поради по-бавното развитие на проблема, в сравнение с мълниеносната поява на COVID-19, не се обръща достатъчно внимание на евентуалните последици. Според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) , почти 3 милиона американци годишно се заразяват с резистентни на антибиотици бактерии, а около 35 000 от тях умират. В глобален мащаб броят на загиналите от неподлежащи на терапия бактерии е около 700 000, а според СЗО до 2050 г. може да се стигне дотам, че годишно по тази причина да загиват около 10 милиона.Том Фрийдън, главен изпълнителен директор на „Resolve to save lives” казва: „Не сме дори близо до постигане на адекватна превенция и контрол на бактериалните инфекции“. В сегашната ситуация нещата могат да станат дори по-зле, вследствие на увеличеното приложение на антибиотици във връзка с пандемията. Проучвания сочат, че 72% от хоспитализираните с COVID-19 приемат антибиотици, въпреки, че само 8% са с доказана бактериална или гъбична инфекция.


Бактерии като E. Coli, причиняващи милиони инфекции на пикочо-половия тракт, могат да станат причина за огромен брой смъртни случаи. „Може да се разпространи и да убие безброй млади жени.“ казва Ланс Прайс, директор на центъра срещу бактериална резистентност към университета „Джордж Вашингтон“. „Ще отидат на лекар, мислейки, че имат обикновена инфекция, а може да загинат от кръвна инфекция, поради невъзможността на медицината да се справят с бактерията, поради нефункционираща терапия.“


За жалост и нови антибиотици не се откриват достатъчно често. Компании, занимаващи се основно с откриването им, рухнаха през последните години, а други водещи във фармацевтичната индустрия, отказват да се занимават с търсенето им. „Трябва да се намери начин, да се стимулира фармацевтичната индустрия към откриването на нови препарати!“ пишат в списание Fortune.


Нова идея за справянето с проблема е използването на други микроскопични убийци на бактерии - бактериофаги. Има случаи, в които вече е доказано действието на фагите. Правят се проучвания, опитващи се да интегрират подобен тип лечение в практиката, но това все още не е възможно.


За решаването на проблема е нужно в глобален план да се вземат мерки и да се започне едно по-добро мониториране на така наречените Superbugs (резистентните бактерии.), а също и инвестиране в борбата с тях.

 

Източник: 
Business Insider