Лоша грижа за зъбите

Лошата и непостоянна грижа за зъбите е водеща причина за лош дъх. Когато храната се е запречила между зъбите и под венците, бактериите се заемат с нейното разграждане, а това води до неприятни по миризма газове. Добрата новина е, че може лесно да поправите този тип лош дъх, когато започнете да си миете зъбите два пъти на ден, включвайки към режима и езика.

 


Храни

Кафе. Чесън. Риба. Яйца. Лук. Пикантни храни. Храната, която поглъщаме, може лесно да причини лош дъх. Много от продуктите, които допринасят за това, го правят чрез освобождаване на сулфиди. Сярата, както е добре известно, не е най-приятната миризма. Ментата или драже дъвка могат и да помогнат, но добре е да знаете, че някои храни продължават да произвеждат неприятна миризма, докато се обработват в храносмилателната система.

 

Ниска на въглехидрати диета

Когато диетата ви е нисковъглехидратна, тя принуждава тялото да навлезе в кетоза – организмът изгаря мастни клетки за енергия. Този процес създава отпадъчни продукти, познати като кетони. Тяхното натрупване, което се отделя през урината и дъха, може да стане причина за лошата миризма.

 

Дишане през устата

През нощта се намалява производството на слюнка, поради което е възможно да се събудим с лош вкус и мирис в устата, дори след усърдно четкане на зъбите преди лягане. Някои състояния, като сънната апнея, които причиняват дишане през устата нощем, изсушават устата допълнително, което прави дъхът още по-непоносим.

 

Медикаменти

Стотици често използвани лекарства могат да изсушат устата и да допринесат за неприятните миризми. Някои от най-разпространените виновници са лекарства, които лекуват безпокойство, депресия, високо кръвно налягане, болка и мускулно напрежение.

 

Цигари

Ако сте пушач, вероятно нямате представа как миризмата на тютюн се е пропила в дрехите и вещите ви. Пушенето не само ви адаптира към подобен тип миризми, то също така затъпява сетивата ви. Очевидно, горещият въздух ще накара устата да изсъхне. Загубата на слюнка, съчетана с миризмата на тютюн, създава скандалния "дъх на пушача".