1. Колко време продължава инкубационният период при COVID-19?


Приема се, че времето от срещата с коронавируса и изявата на симптомите е между 2 и 14 дни, средно 5 дни. В много редки случаи е документирана изява на симптомите след 14-ия ден. Именно затова общите препоръките за самоизолиране и карантина са 14 дни. За по-голяма сигурност на населението при пандемичната вълна министърът на здравеопазването разпореди удължаване на този срок до 28 дни при лицата с потвърден COVID-19, включително и след лечение в болница.

 


2. Защо е важно да знам инкубационния период на коронавируса?


Факт е, че за всяко инфекциозно заболяване инкубационният период е различен. Сега се налага да знаем инкубационния период на COVID-19, защото той е причинител на настоящата пандемия. Вирусът е непознат за човешкия организъм, нямаме изграден имунитет, човечеството не разполага и със средства за лечение на новия вирус. Когато знаем инкубационния период на ковид, знаем за какъв период от време трябва да се самоизолираме, за да не рискуваме здравето и живота на другите и разпространим заразата повече. Знаейки инкубационния период можем да предположим и кога и къде най-вероятно сме се заразили и стесним кръга на контактните ни лица.

 

3. Как се разпространява COVID-19?


Според експерите вирусът се разпространява главно от човек на човек. Това се случва по-въздушно-капков път. При кихане, кашляне и дори говорене малки частици от слюнка попадат във въздуха. Всеки, който се намира на разстояние 2 метра би могъл да вдиша тези капчици. 


Смята се, че вирусът се разпространява предимно от хора, които проявяват симптоми. Проблемът е, че инфекцията може да протича и безсимптомно или леко и заразеният и близките му да не обърнат внимание на състоянието. По такъв начин и става широко и масово разпространение на вируса. 


Другият начин, по който се осъществява заразяването, е чрез контактните повърхности. Пипате лицето си и устата си, хващате дръжката на вратата примерно, после несъзнателно пак пипате лицето си – нос, очи, уста. Вирусът навлиза в тялото най-бързо чрез носната лигавица, очите, и устата, разбира се. 


Вирусът остава заразен на повърхности в продължение на 2-3 дни, ето защо е важно добре да измиваме ръцете си, да го правим често, а не само след като се приберем, и редовно да дезинфектираме контактни повърхности като дръжки, ключове, звънци и др.

 

4. Мога ли да се тествам за вируса?


Препоръката на здравните власти е следната: ако предполагате, че сте се били в контакт със заразено лице или проявявате симптоми, които ви безпокоят, се свържете с личния си лекар. Ако нямате личен лекар, свържете се с местната болница по телефон. Инструкции затова дали се налага да провеждате тестове можете да получите от съответните медицински лица по телефона. 

 

5. Къде се провеждат тестовете за COVID-19?


Личните лекари са инструктирани къде да Ви изпратят за провеждане на необходимия тест. От тях трябва да получите и някои други инструкции.

 

6. Какво представлява тестът?


В момента се коментират два теста, антигенен и на антитела. По-надежден е антигенният PCR тест от гледна точка на това, че не допуска фалшиво отрицателни резултати. За извършването му се прави смив (взима се натривка). Извършва се със завит тампон. Взема се секрет от носоглътката – по-често от гърлото и в редки случаи дълбоко от носа.


Резултатите трябва да са готови след 48 часа, като това включва и време за проверка.


Тестът за антитела е по-бърз. Той се прави като се изследва малко кръв, която се взима от пръста. Проблемът при този вид тест е, че може да даде фалшиво отрицатени резултати. Все пак може да не е минало достатъчно време, за което организмът да е синтезирал антитела, които да са достинали периферната кръв. 

 

Към първите 9 бързи отговора за COVID-19