Вагиналният гел, който значително намалява риска от инфектиране с ХИВ, се оказва по-ефективен в борбата срещу гениталния херпес, твърдят учени.


Активната съставка в гела е тенофовир.


Гениталният херпес е разпространено заболяване. Според Световната здравна организация 20% от всички сексуално активни възрастни страдат от генитален херпес.


Въпреки че инфекцията не е фатална, при някои хора нарушава значително качеството на живот.

 

 


Първичната инфекция може да протече леко и да няма наличие на конкретни оплаквания. Симптом е образуването на болезнени мехурчета. Може да се появи също така отпадналост и висока температура. Веднъж получена, инфекцията остава за цял живот.


Инфектирането с човешкия херпесен вирус може да стане при директен или сексуален контакт. Използването на презервативи при секс не е гаранция за защита срещу този вирус, тъй като той се предава чрез контакт с кожата, а не само от семенната течност или влагалищния секрет, както е при СПИН.

NEWS_MORE_BOXПри клиничните изследвания на гела, съдържащ тенофовир, се констатира, че той предпазва жените от инфектиране с ХИВ-вируса. Учените откриват допълнително, че гелът осигурява защита и срещу заразяване с херпес вируса. От проучване с участието на 450 жени, се установява, че рискът от заразяване с генитален херпес намалява до 51%, докато това число при инфектиране с ХИВ е 39%.


Изследването сочи, че при прилагането на гела върху кожата, активната му съставка се преобразува във форма, която разрушава ензимите, нужни на херпеса да се размножава.


Приеман под формата на таблетки, тенофовир може да повлияе на ХИВ-вируса, но не и на херпесния. За предпазване от инфектирането с последния, полезно действие има локалното приложение на лекарството върху човешката тъкан.