С началото на учебната година стресът, умората и първите по-студени дни предлагат благоприятна среда за бактериите и развитието на инфекции.

 

Ето защо е необходимо да приемаме някои витамини и минерали, за да може организмът ни да се справи със смяната на сезоните. 


 

Витамин С - за силен имунитет

Витамин С е ценен защитник срещу вируси и патогенни бактерии.

 

Така се избягват повтарящи се инфекции.

 

При настъпила инфекция обаче приемът на витамин С не ускорява оздравяването.

 

Ако препоръчителният прием е 80 mg/ден за възрастен човек, то нуждите са повишени през зимата.

 

Най-подходящо е да си го набавяме чрез храната.

 

Кои храни са богати на витамин С?

  • Магданоз - 200 mg/100 g;
  • Киселец - 120 mg;
  • Пипер - 120 mg;
  • Киви - 100 mg;
  • Кресон - 80 mg;
  • Брюкселско зеле - 75 mg;
  • Лимон - 65 mg;
  • Портокал - 60 mg;
  • Бяло зеле - 50 mg.

Витамин С се разгражда бързо от въздух и топлина.

 

Спанакът, например, губи 30% от съдържанието на витамин С само за един ден на щандовете в магазините.

 

За набавяне на достатъчно витамин С са подходящи и сокът от ацерола - 1500 mg/100 g или добавките с шипка - 1250 mg.

 

Витамин D - важен за тонуса и жизнеността

Витамин D също е от важно значение за силата на имунната система.

 

Тялото ни го произвежда в дълбоките слоеве на кожата под действието на UV лъчите от слънцето, но в недостатъчни количества през студения сезон поради по-малкото слънчево греене.

 

Кои храни са богати на витамин D?

  • Херинга и сьомга - 9 mg/100 g;
  • Яйчен жълтък - 8,5 mg;
  • Сардини - 8 mg.

За да се проверят нивата на витамин D е достатъчно извършване на кръвен тест.

 

При недостиг се препоръчва прием на добавки, за да се осигурят необходимите количества.

 

Желязо за справяне с умората

Основната съставка на кръвния хемоглобин - желязото има важно значение за доставянето на достатъчно кислород до тъканите.

 

Желязото също така има мощен тонизиращ ефект, който повишава имунитета и се бори с умората, което повишава устойчивостта към инфекции.

 

Жените с обилна менструация често имат недостиг на желязо, както и вегетарианците.

 

За да се избегне недостиг е важно да се консумират червено месо, стриди, бобови растения - нахут, леща и други, миди и бадеми.

 

Желязото, приемано под формата на таблетки, може да крие някои рискове: в излишък е  токсично за черния дроб, сърцето и панкреаса.

 

Магнезий - за справяне с есенната депресия

При 70% от населението нивата на магнезия не са достатъчни.

 

Този минерал има ключова роля в усвояването на витамин С и превръщането на храната в енергия.

 

Препоръчителният прием е 350 mg/ден, но нашата диета – твърде богата на индустриални продукти – ни осигурява наполовина по-малко.

 

На това се държат и ниската устойчивост на студ, стрес и инфекции.

 

Препоръчва се да се консумират повече храни, богати на магнезий: водорасли, какао, див лук, кашу, боб.

 

За набавяне на достатъчни количества могат да се приемат и добавки, съдържащи морски магнезий.

 

Морският магнезий се съчетава добре с витамин B6, който осигурява по-добро проникване на магнезия в клетките.

 

Цинк - съюзник на белите кръвни клетки

Цинкът е жизненоважен, защото влиза в състава на стотици ензими, които регулират функционирането на организма.

 

Той действа като имуностимулатор и насърчава активността на белите кръвни клетки - Т-лимфоцити, които са важни за защитата на организма срещу инфекции и подобрява възстановяването в случай на генерализирана слабост.

 

Кои храни са богати на цинк?

  • Стриди - 20 mg/100 g;
  • Телешки дроб - 9 mg;
  • Бял боб - 5,5 mg;
  • Пълнозърнест хляб - 5 mg.

Приемът на високи количества добавки, съдържащи цинк, може да увеличи риска от рак, особено рак на простатата при мъжете.

 

Не трябва да се приемат повече от 15 mg цинк на ден, за максимум 3 седмици.

 

Референции:

https://www.marieclaire.fr/,quelle-cure-de-vitamines-pour-affronter-l-hiver,832672.asp