Сърдечносъдовите заболявания са една от водещите причини за смъртност в световен мащаб. Страната ни е на челно място по сърдечносъдови заболявания. По данни на Министерство на здравеопазването, на всеки трима българи, двама умират от проблеми със сърцето като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност и други. 

 

Можем да предотвратим сърдечносъдовите заболявания, ако спазваме профилактични мерки. Това са промени в ежедневието ни, които ще ни накарат да водим по-здравословен начин на живот и така ще намалят риска от развитието на много болести. 


 

Ето 5  лесноизпълними съвета за по-здраво сърце:

  • Здравословно хранене - един от основните фактори, които оказват влияние върху сърцето. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, е препоръчителна. Ако искаме да избегнем сърдечносъдови проблеми, е добре да ограничим или спрем употребата на вреди храни като полуфабриканти, тестени изделия, чипсове и сладкиши. Лекарите съветват и да избягваме газирани и всякакви подсладени напитки. 
  • Контрол на кръвната захар - поддържането на нормални нива също е от значение за здравето на сърцето. Данни на Националната пациентска организация показват, че 60% от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания. Има много хора, които не знаят, че имат заболяването и това, че не контролират кръвната си захар, както и не се лекуват, увеличава риска от инфаркт и инсулт. Mерките за подържане на захарта в норма понижават риска от сърдечносъдови заболявания. 
  • Повече движение - увеличаването на физическата активност може да намали риска от сърдечносъдови заболявания. Всеки пациент може да се консултира със своя лекуващ лекар кои упражнения за подходящи за него или да потърси съветите на инструктори. 30-минутна умерено интензивна тренировка пет пъти седмично се отразява положително на здравето на сърцето. Освен тях е препоръчително да ходим по-често пеша, да се движим по стълбите, а не с асансьoра, да ходим на танци или да бъдем по-активни в домакинската работа.
  • Контрол над кръвното – високото носи риск от поява на сърдечносъдови заболявания. Не случайно го наричат „тихият убиец“, защото много хора не подозират, че го имат, а може да причини неприятни последствия.
  • Без цигари и алкохол – отказът от тютюнопушене и спиране/намаляване приема на алкохол също са от значение. Ако преустановим цигарите, след две години рискът от коронарна болест на сърцето драстично намалява, а до 15 години рискът от сърдечносъдови заболявания се свежда до този, който застрашава непушачите. За съжаление много хора са пасивни пушачи заради околните, които употребяват цигари и на тях им се налага също да вдишват цигарения дим.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • По-нисък холестерол – индексът на телесна маса и холестеролът са причина за смъртта на 4 млн. души по света годишно. Контролът над тях има голямо  значение за поддържането на сърдечното здраве. 

 

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той има за цел да информира повече хора за рисковете от сърдечносъдовите заболявания и последствията, които те носят. Глобалната кампания е насочена и към профилактика на населението, с което рискът от сърдечни проблеми намалява значително.

 

Материалът е съставен по информация на Национална пациентска огранизация