Артритът е заболяване, което засяга ставите, причинява болка, затруднява движенията и влошава качеството на живот.

 

Рисковите фактори1, които са свързани с развитие на артрит, са генетичната предразположеност, пол, възраст, тютюнопушене, повтарящи се травми, наднормено тегло, инфекции и други.


 

Артритът се среща под различни форми:

  • Остеоартрит;
  • Ревматоиден артрит;
  • Анкилозиращ спондилит;
  • Ювенилен артрит;
  • Подагра;
  • Системен лупус еритематозус;
  • Склеродерма;

Най-честите симптоми са:

  • Болка;
  • Ограничени движения в ставите;
  • Подуване, зачервяване и затопляне в ставите;
  • Умора;
  • Загуба на тегло;
  • Влошено качество на живот.2

Какви са ползите от витамин D, хондроитин и глюкозамин?

Витамин D, хондроитин и глюкозамин са ефективни за облекчаване на болката при остеоартрит. Проучванията все още не могат да дадат достатъчни данни за ползите от тази комбинация добавки, но ефектът от тях се получава с натрупване след прием от поне няколко месеца.

 

Рибено масло

Омега-3 мастните киселини са ефективни за облекчаване на болката при ревматоиден артрит. Тези мастни киселини намаляват възпалителните процеси и предотвратяват оксидативния стрес. Ефектът от добавките се появяват след продължителен прием от поне няколко месеца.

 

Хранене

Други съществени фактори от начина на живот са здравословната и балансирана диета, която е от ключово значение както за облекчаване на симптомите на артрита, така и за намаляване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

 

Препоръчително е да се консумират повече храни, богати на омега-3, чиа, ленено семе, орехи, както и храни, богати на витамин D.

 

Разнообразната диета, която е богата на различни плодове, зеленчуци и зърнени храни, предоставя достатъчни количества ценни хранителни вещества, които помагат за предотвратяване на оксидативния стрес, който е свързан с възпалителните процеси при артрит.

 

Контрол на телесното тегло

Контролът на телесното тегло е от ключово значение за пациентите с артрит, тъй като по този начин се намалява натоварването на ставите.

 

Ето защо е важен цялостен подход към пациентите с артрит, за да се осигури както облекчаване на симптомите, така и контрол на храненето.

 

Алкохол

Консумацията на алкохол може да доведе до влошаване на симптоматиката и да доведе до изостряне на клиничните прояви и подагрозна криза.

 

Референции:

1. https://medicalxpress.com/news/2022-08-supplements-diet-symptoms-arthritis-evidence.html

2. https://www.cdc.gov/arthritis/basics/risk-factors.htm

3. https://arthritisaustralia.com.au/what-is-arthritis/understanding-arthritis/