5-хидрокситриптофанът е химически ко-продукт на протеиновата совалка Л-триптофан. Също така може да се открие на пазара като производно от африканското растение Griffonia simplicifolia.
 
5-хидрокситриптофан се прилага при смущения в съня, депресия, тревожност и стрес-синдром, мигрена, главоболие причинено от нервно пренапрежение, фибромиалгия, затлъстяване, пременструален синдром, както и паралелно с лекарства за Паркинсонова болест и противогърчова терапия.


Като странични ефекти за препарата се съобщават еозинофилия-миалгия синдром, миалгия и кръвни смущения, най-често изявени с еозинофилия.

 

5-хидрокситриптофан влияе на мозъчната активност чрез повишено производство на серотонин. Серотонинът повлиява съня, апетита, температурата, сексуалните пориви и желания, както и болковата издръжливост. 5-хидрокситриптофан е въведен в употреба, за да се овладяват симптомите на депресия, тревожност, безсъние, напълняване и затлъстяване, рязко отслабване, както и много други смущения в организма с хормонална регулация.


NEWS_MORE_BOX

 

 

Другите странични реакции на 5-хидрокситриптофана са поява на остри коронарни синдроми, инфаркт, стомашни болки посредством спазми на гладката мускулатура, гадене и повръщане, диария, сексуални смущения и мускулни крампи.


За бременни и кърмещи жени 5-хидрокситриптофан не се препоръчва. При пациенти със синдром на Даун също не се препоръчва прием на препарата, поради риск от проява на гърчове.


Не прилагайте 5-хидрокситриптофан паралелно с други медикаменти за депресия, от които най-често трициклични антидепресантисертралин, пароксетин, амитриптилин, кломипрамин, имипрамин и други.


Приемайте под строг лекарски контрол препарати с 5-хидрокситриптофан и комбинация между карбидопа, декстрометорфан, меперидин, пентазосин, трамадол и други за лечение на болка, серотонинов дефицит и депресивни синдроми.