Ранното диагностициране и своевременното лечение са ключовите фактори, които превръщат СПИН в не толкова коварно и смъртоносно заболяване. И при все това 15% от хората по света, болни или преносители на заболяването, дори не подозират за състоянието си. Данните са оповестени по повод Световния ден за борба със СПИН и будят съмнение за това доколко успешен ще бъде изходът от всички усилия за спиране разпространението на ХИВ-вируса.

 

Данните на здравните служби по света сочат, че голям процент от хората, диагностицирани със СПИН, са били инфектирани години преди установяване на инфекцията. Проследявайки броя на т.нар. CD4 имунни клетки, които ХИВ-вирусът убива, лекарите могат да установят кога даден човек е заразен. Според статистиката от 2016 г. новите случаи на СПИН по света се установяват средно на третата година след заразяване на пациента.


 

Това обаче е значителен напредък, тъй като статистиката от 2011 г. (предишният случай, когато се посочвани статистически данни) сочи, че тогава диагнозата СПИН е била поставяна средно 4 години след заразяването на пациента. Специалистите отдават позитивната разлика на успешния ефект от информационните кампании за превенция на СПИН, провеждани по света.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В повечето случаи вирусът се установява случайно при профилактичен преглед, какъвто, за радост, все повече хора се решават да си правят. Дори и при случаи обаче, когато СПИН е диагностициран случайно, без налични симптоми, лечението може да не покаже желаната ефективност, ако заразяването е било отдавна.

 

Статистиката сочи, че 15-те процента хора, които не подозират, че са носители на ХИВ-вирус, стават причина за 40% от случаите на заразяване на нови хора със СПИН всяка година.

 

Затова специалистите подчертават нуждата от редовни профилактични изследвания за болестта и особено в случаи на съмнение за вероятно заразяване.

 

Дълго време след откриването си вирусът ХИВ е считан за причинител на нелечими животозастрашаващи инфекции. Още от 90-те години обаче се разработват антиретровирусни лекарства, чиито съвременни наследници успешно потискат размножаването на вируса и улесняват значително контролирането на СПИН. Тези медикаменти са най-ефективни в ранните стадии на инфекцията, причинена от ХИВ-вируса.