Ваксините са изключително важни за запазването на общественото здраве и от откриването им досега са спасили милиони души. Според СЗО годишно ваксините спасяват около 3 милиона хора.

 

2020 г. запозна света с условията на пандемия и ни показа, че колкото и да напредва човечеството, винаги може да се появи фактор, който да обърне ежедневието на всички.


 

В началото решение нямаше, но след усърдна работа и множество научни екип, в момента се предлага не една, а няколко ваксини срещу SARS-CoV-2.

 

Въпреки проблемите, които продължава да създава вирусът и предложените методи за тяхното решение, учените и здравните работници срещат нов проблем – липса на доверие, грешна информация и множество конспирации.

 

Антиваксърството не е ново и съмнението във ваксините е напълно оправдано, имайки предвид късия период, за който бяха синтезирани ваксините срещу SARS-CoV-2 и огромния брой различни мнения и притеснения, които се споделят в интернет пространството.

 

Затова нека разгледаме най-често срещаните притеснения и грешни твърдения за ваксините.

 

1. Ваксините не са безопасни, защото са изготвени за твърде къс период

Вярно е, учените изработиха ваксините за по-малко от година. Но причините за бързото развитие са няколко и никоя не намалява безопасността.

 

Едната е, че този тип вируси не са нови и медицината ги изучава от десетилетия. Друга причина е съвместната работа на множество екипи по целия свят, както и огромното финансиране, което беше отпуснато за развитие на препарат. Нека не забравяме, че това бе задача, поставена с висок приоритет за сметка отлагането и спирането на други проекти.

 

Друг фактор са и големи брой доброволци, които проявиха желание за участие в клиничните изпитвания на всяка ваксина.

 

2. Ваксината ще промени генетичната информация

Има различни видове ваксини. Някои представят мъртъв патоген на имунната система, други само част от заразопричинителя, а новите ваксини – иРНК ваксините се основават на молекула иРНК, пренасяща информацията за синтезата на специфичен за вируса белтък.

 

В клетъчното ДНК се съхранява информацията за синтезата на всички белтъци в организма. За да бъде използвана тази информация, тя трябва да се изнесе в цитоплазмата, където с помощта на рибозомите да бъде използвана за синтезата на белтъците.

 

Молекулата, която пренася информацията от ядрото в цитоплазмата е точно иРНК. Това означава, че ваксините не застрашават организма от промяна на генома, тъй като иРНК дори не влиза в ядрото и не повлиява ДНК.

 

След като въпросната иРНК (носеща информация за спайк-протеина) свърши своята работа, клетките я разграждат.

 

3. Можем да се разболеем от ваксините

Не, това е невярно. Всички ваксини се изготвят по начин, който или изцяло неутрализира патогена, или го отслабва до степен, при която той няма възможност да се дели, т.е. да причинява болестни състояния.

 

Други ваксини пък изобщо не вкарват в организма цели вирусни частици. Такива са иРНК ваксините, както и молекулните ваксини, които вкарват само белтък от вируса в организма, а това е напълно недостатъчно за развитие на болест.

 

При поява на симптоми след приемане на ваксината, причината най-вероятно е имунната реакция, която се развива в организма, а не възникването на инфекция. Най-честите оплаквания след ваксинация са повишена температура, главоболие или болка в мястото на ваксинация.

 

4. Ваксината съдържа микрочип

Проучване, проведено в САЩ показва, че 28% от хората смятат, че ваксините ще ги „чипират“, предлагайки личната им информация на хора като Бил Гейтс, подлагайки ги на абсолютен контрол.

 

Въпреки, че представите са различни от една конспиративна теория до друга, някои смятат, че ваксините съдържат чипове с идентификационни тагове, базиращи се на радио честота. Тези „тагове“ са изградени от радио транспондер, приемник и трансмитер.

 

Невъзможно е всички тези устройства да бъдат смалени до размери, които преминават през игла, още повече пък такива невидими за човешкото око.

 

Досега няма доказателства, че ваксините съдържат подобни материали.

 

5. Ваксината води до безплодие

Засега няма информация, че ваксините влияят на плодовитостта, както и такава, че застрашават бъдещи бременности.

 

Слухът започва от информация за връзка между спайк-протеина и протеин в матката, изключително важен за прикрепването на плацентата (Синцитин-1).

 

Въпреки, че съществуват няколко еднакви аминокиселини в двата белтъка, на структура те са толкова различни, че не съществува вероятност да бъдат сбъркани от имунната система.

 

6. Ваксините съдържат фетална тъкан

През годините широко се разпространи от антиваксърите твърдението, че ваксините съдържат фетална тъкан.

 

Уви, нито ваксините срещу ковид-19, нито която и да било друга съдържат такава.

 

7. Хора, които са прекарали вируса, не се нуждаят от ваксина 

Дори и хората, прекарали вируса, трябва да бъдат ваксинирани, тъй като вече отдавна е известно, че е възможна и повторна инфекция.

 

Да, ваксинацията може да се отложи, докато бъдат ваксинирани хора без имунитет и тези от приоритетните групи. Въпреки това, е желателно да бъдат ваксинирани всички.

 

8. След приемане на ваксината, не мога да разпространявам вируса и мога да живея нормално 

Ваксините са съставени, за да спрат развитието на заболяване в индивида, но това не означава, че ваксинираният не може да пренася вируса. А това означава, че може и да го предава.

 

Все още липсва информация за заразността след ваксинация и именно затова е желателно, дори и след поставена ваксина, да бъдат спазвани наложените мерки, включващи употребата на маски, социална дистанция и добра хигиена.

 

9. Ваксината ще ме защитава цял живот 

Все още не знаем всичко за вируса и не е известно колко дълго ще продължи имунната защита от ваксините.

 

Засега очакванията сочат, че защитата ще е поне за половин година напред. Някои учени твърдят, че може да се наложи редовна реваксинация, каквато се прилага при сезонния грип.

 

10. Хора с предходни заболявания не могат да бъдат ваксинирани 

Това е невярно. Хора с предходни заболявания, като инфаркт на миокарда, белодробни болести или диабет могат да бъдат ваксинирани. Въпреки това винаги се консултирайте с Вашия лекар!

 

Предходни състояния като наднорменото тегло и сърдечносъдовите заболявания увеличават риска от тежка инфекция и именно затова е желателна ваксинопрофилактиката при хора с подобни състония.

 

Изключение са хората с алергии, особено към веществата, които се съдържат във ваксината. Все още се изследват реакциите при хора с алергии, но вече има научни твърдения, които подсказват, че при липса на алергия към съдържимото на ваксината или други инжекционни медикаменти, на наличие на хранителни или природни алергии, може да бъде поставена ваксина.

 

11. Хора със слаба имунна система не трябва да бъдат ваксинирани

Тъй като във ваксината липсва жив патоген, инфекция не може да настъпи. Затова и имунокомпроментираните пациенти могат да бъдат ваксинирани, при липса на медицинска контраиникация.

 

При тях изграденият от ваксинацията изкуствен имунитет може да не е толкова силен, колкото при човек с нормална имунна защита.

 

12. Възрастните не трябва да бъдат ваксинирани

Това е мит. В момента в повечето държави възрастните са с приоритет във ваксинационните програми, тъй като за тях инфекцията крие най-голям риск.

 

Голяма част от клиничните проучвания за ваксините изследва именно ефектите върху по-възрастни представители на обществото.

 

Учените споделят, че страничните ефекти, като треска, главоболие, диария и др. може да причинят силен дискомфорт на възрастните и да усложнят други техни състояния, но това настъпва изключително рядко.

 

Трудно е да повярваме, че вече година съжителстваме с този вирус, а преди това той е бил напълно непознат за човечеството.

 

Вече знаем много за SARS-CoV-2, имаме ваксини и още няколко са в клинични проучвания, а биват изследвани и терапии. Въпреки това, все още много предстои да бъде открито.

 

Освен вируса, голям проблем се открива в лицето на масовата погрешна или липсваща информираност. Страхът, стресът, отегчението и дискомфортът от пандемията допълнително усложняват социалните условия и мисинформацията.

 

Науката и медицината се развиват бързо и най-добрият съвет е човек да проверява източниците си и да подсигурява за себе си и околните правилна информация, базираща се на реални факти и доказателства.

 

Източник:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-13-covid-19-vaccine-myths#The-take-home