Стотици изследвания доказват пряката връзка между здравето на червата и цялостното здраве на индивида във всеки период от живота. Доброто състояние на чревния микробиом зависи от баланса на микроорганизмите, които живеят в храносмилателния тракт. Грижата за здравето на червата и поддържането на правилния баланс на тези микроорганизми е от жизненоважно значение за физическото и психическото здраве, имунитета и дълголетието.

 

Многобройни проучвания през последните две десетилетия доказват връзките между здравето на червата и храносмилателната система, настроението, психичното здраве, автоимунните заболявания, ендокринните разстройства, състоянията на кожата и имунитета.


 

Според функционалната медицина всяка система в тялото е свързана с останалите и чрез нея се идентифицират дълбоко скритите причини за определено състояние с помощта както на пациента, така и на медицинското лице. Храносмилателната и хормоналната система например не са независими една от друга. В центъра на всичко това е правилно функционираща храносмилателна система.

 

Балансът на бактериите и целостта на стените на червата влияят на мозъка и телата ни чрез познавателна функция, способност за фокусиране и концентрация, стабилност на настроението, имунната функция. Те имат пряко влияние върху качество на съня, способността за справяне със стрес, възпаления и болести, както и върху нивата на хормоните.

 

Когато червата са в дисбалансирано състояние, това може да причини различни по вид симптоми. Тъй като 60-80% от имунната ни система се намира в червата, дисбалансът на чревния микробиом се свързва с хормонален дисбаланс, автоимунни заболявания, диабет, хронична умора, фибромиалгия, тревожност, депресия, кожни проблеми и други хронични здравословни състояния.

 

Нормалната чревна флора съдържа малки количества „лоши“ бактерии - микроби, които причиняват заболяване, когато станат прекалено много. Ето защо поддържането на добър баланс между добрите и лошите бактерии е важно условие за добро здраве. Твърде много лоши бактерии създават предпоставки за  дисбаланс в чревния микробиом, а от там – за понижен имунитет и отслабена защита срещу потенциални патогени и болести.

 

Здравето на червата започва още с раждането

Още в момента на раждането се осъществява първото заселване на микроби в червата. След това вашият микробиом се променя през първите няколко години от живота, повлиян от микробите в кърмата, антибиотиците и различните твърди храни. Чревната микробиота се стабилизира около 3-годишна възраст и това ранно развитие е от решаващо значение – то определя тонуса на здравето на червата за цял живот.

 

Учените започнаха да разглеждат много по-отблизо микробиома на червата и връзката му с почти всичко в организма. Червата, които са извън баланс, имат връзка с различни видове сериозни заболявания, включително множествена склероза, диабет, депресия, ревматоиден артрит, рак, аутизъм, сърдечни заболявания и астма. Всъщност е трудно да се посочи състояние, което по някакъв начин да не е свързано със здравето на червата.

 

Знаците, които подсказват, че балансът в чревната флора е нарушен

Много фактори в съвременния живот, като високи нива на стрес, твърде малко сън, прекалено много преработени храни и храни с високо съдържание на захар могат да навредят на микробиома на червата. Има няколко ясни сигнала, по които може да разпознаете нездравословното състояние на червата си. Ето най-често срещаните от тях:

  • Чувствителност към храна или хранителни/кожни алергии;
  • Храносмилателни проблеми като метеоризъм и подуване на корема;
  •  Качване на тегло;
  •  Проблеми с кожата като акне, екзема и розацея;
  •  Умора;
  •  Промени в настроението;
  •  Автоимунни нарушения;
  •  Безпокойство;
  •  Трудност при концентриране;
  •  Болки в ставите.

 

Как да възстановите баланса?

Освобождаването на хранителния режим от вредни храни е най-добрият начин да започнете. Освен това, има още няколко полезни решения за постигане на балансирана чревна микрофлора, които лесно може да приложите.

 

„Сбогом“ на захарта


Ако искате да направите само една стъпка към по-добро здраве на чревния микробиом, то ограничаването на захарта е точният избор. Така наречените вредни бактерии обичат захарта и се хранят от нея. Ако намалите захарта (включително фруктозата в плодовете), въглехидратите с ниско съдържание на хранителни вещества, конвенционалните млечни продукти и алкохола, то има много по-големи шансове да възстановите чревния баланс.

 

Разнообразни храни


Отличителната черта на здравите черва е разнообразието от добри бактерии. Затова приготвянето на варени или задушени храни е най-добрият вариант. Също така може да избирате противовъзпалителни храни, които не дразнят стомаха или чревната лигавица. В режима трябва да са включени зеленчуци, висококачествени протеини и омега-3 и омега-6 мазнини. 

 

Осигурете на микробиома пребиотици и пробиотици


Пребиотиците са това, с което се хранят добрите бактерии (известни още като пробиотици). Те са видове диетични фибри, които помагат на бактериите в червата да произвеждат хранителни вещества за вашите клетки на дебелото черво и спомагат за по-здрава храносмилателна система.

Най-добри количества пребиотици има в зеленчуците, богати на разтворими фибри като сладки картофи, брюкселско зеле и аспержи, както и в киселото мляко, ябълки, царевица, бадеми и други. 

 

Повече колаген за оптимално чревно здраве


Колагенът възстановява и изгражда лигавицата на червата, като улеснява тялото ви да абсорбира хранителни вещества, които иначе може да останат неоползотворени.

 

Тези полезни елементи могат да бъдат осигурени и с помощта на комплексна хранителна добавка като Intestinal Mucosa Repair & Recover / Интестинал Мукоза Рипеър енд Рикавър.

 

При пропускливи черва, нарушена цялост на чревната лигавица или кожни проблеми, балансираните чревни бактерии са определящо условие за възстановяване. Но на първо място трябва да се премахнат агресивни храни, които предизвикват раздразнение и възпаление на чревната лигавица. Едва след това идва ред и на добавките, които имат подкрепяща роля за възвръщане на баланса в чревната микрофлора.

 

Интестинал Мукоза Рипеър енд Рикавър е специализирана хранителна добавка, която е предназначена за употреба при пропускливи черва. Тя съдържа аминокиселината Л-Глутамин, инулин, колаген тип 2, омега-3 и 10 щама полезни бактерии.