1-годишно момченце, тежащо едва 5 килограма е прието в болница в Милано, след като преди дни бе отнето от родителите му. Причината са подозрения, че те застрашават живота и здравето му, подлагайки го на строг вегански режим.
 
Детето е заведено в болницата от баба си и дядо си на 2 юли. Лекарите са установили, че то е силно недохранено и тежи колкото 3-месечно бебе, съобщават световните медии.
 
След кръвните тестове, специалистите били шокирани от тежкото недохранване на момчето, като нивaта на калций и желязо в кръвта му били равно на минимума, необходим за оцеляване.  Именно това е задълбочило и вродено сърдечно заболяване при детето, което е наложило спешна операция за преодоляване на сърдечната недостатъчност.
 
Операцията е преминала успешно и малкият пациент вече се възстановява.
 
Родителите на момчето обаче са заявили категорично, че не смятат да променят веганската диетата, на която са го подложили, което е накарало лекарите да съобщят за инцидента на социалните служби
NEWS_MORE_BOX
 
 
Съдът в Милано е разпоредил детето да остане под лекарско наблюдение, докато се очаква развитието на по-нататъшното разследване. 
 
Веганският начин на живот е изключително популярен в момента в Италия, като близо 3% от населението не консумира животински продукти.
 
Случаят с 1-годишното момче не е първият за страната. През месец юни 2-годишно дете е било прието в интензивното отделение на болница в Генуа, отново заради недохранване и недостиг на витамини.
 
Подобен случай има и с 11-месечно бебе, чийто родители са били разследвани по сходни причини. Малко преди това пък италиански съд разпореди на майка да готви месо за сина си поне веднъж в седмицата.
 
„Не е проблем родителите да отглеждат децата си, използвайки алтернативни и дори необичайни диети, но трябва много внимателно да компенсират всички хранителни дефицити чрез подходящи добавки”, коментира главният педиатър на миланската болница Лука Бернардо. По думите му 1-годишното момче е трябвало задължително да приема допълнително калций и желязо.