Близо 15% от хората с псориазис страдат и от недиагностициран още артрит.  Това показва доклад на специалистите от Центъра за лечение на псориазис към университетската болница в Пенсилвания.

 

Усложнението засяга 34 на сто от пациентите, но половината от тях не знаят това. Според медиците причината се крие в недостатъчната задълбоченост при лечението на псориазиса, както и в борбата основно с външните белези на болестта.


 

Този подход обаче е крайно погрешен, тъй като излага болните на голяма опасност.

 

Експертите обясняват, че артритът, който може да се развие болните от псориазис, е много тежък и води към бърза деструкция на засегнатите стави, най-често на ставите на пръстите на ръцете и ходилата, с последващи деформации.

 

Понякога пациентите с псориатичен артрит могат да имат съвсем минимални кожни прояви.

NEWS_MORE_BOX

 

Често артритните изменения се локализират в гръбначния стълб. Ревматоидният фактор в кръвта липсва.

 

Екипът от Пенсилвания приканва своите колеги да проследяват лечението на псориазиса много стриктно и да следят за последиците от него.

 

Лечението на псориатичен артрит не се различава принципно от това при ревматоидния артрит.

 

Заболяването може да се лекува с нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, имуносупресивни лекарства като метотрексат, или биологични лекарства.

 

Противомаларийните лекарства са противопоказани, защото могат да влошат кожните изменения. Кортикостероидите се назначават само в краен случай, освен за локално лечение на псориазните плаки.

 

Улавянето артрит рано означава лечение може да започне по-рано и по-ставното увреждане може да бъде предотвратено.

 

Докладът е публикуван в журнала на Американската академия по дерматология.