ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Цефалотин

Cefalotin

powd. inj. 1 g x 10
Последна корекция: 18 юни 2014


Самолечението е опасно. Моля, консултирайте се с лекар.


ЛИСТОВКА ЗА ПАЦИЕНТА


CEFALOTIN

ЦЕФАЛОТИН


Активно вещество: Цефалотин натрий 1,055 g, екв. на 1,0 g Цефалотин

 

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА И КОЛИЧЕСТВО В HA ОПАКОВКА
Прах за инжекционен разтвор в безцветни стъклени флакони от 9 мл по 1,0 g.


ПРИТЕТЕЛ НА РАЗРЕLUЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА
БАЛКАН ФАРМА - РАЗГРАД АД

бул."Априлско въстание" 68 Разград, 7200


ДЕЙСТВИЕ
Цефалотин е антибиотик от групата на цефалоспорините. Той унищожава микроорганизмите, предизвикващи инфекции, чрез потискане образуването на клетъчната им стена.


ПОКАЗАНИЯ
Прилага за лечение на инфекции причинени на чувствителни на цефалотин микроорганизми: инфекции на дихателните пътища, инфекции на храносмилателния тракт, инфекции на пикочо-половите органи, инфекции на кожата и меките тъкани, костни и ставни инфекции, наличие на бактерии в кръвта (сепсис), възпаление на вътрешната обвивка на сърцето.

 

ИНФОРМАЦИЯ, НЕОБХОДИМА ПРЕДИ УПОТРЕБА НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ
ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
Препаратът не се прилага при свръхчувствителност към цефалоспорини. Затова лекуващият лекар трябва да бъде уведомен за налична алергия към цефалоспоринови антибиотици или други лекарства.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА
Цефалотин се прилага по лекарско предписание и под строг лекарски контрол!

Преди всеки нов курс на лечение с Cefalotin пациентът трябва внимателно да бъде разпитан, за да се установи дали е имал предишни реакции на свръхчувствителност към цефалоспорини, пеницилини или други лекарства. Около 10% от пациентите с установена свръхчувствителност към пеницилин са алергични и към цефалоспорини. Препоръчва се повишено внимание и медицинско наблюдение след първата инжекция при пациенти, свръхчувствителни към пеницилин, пенициламин и гризеофулвин (кръстосана алергия), както и при пациенти, имащи някаква форма на алергия. При поява на алергична реакция - обрив по кожата, подуване на лицето, езика, клепачите, втрисане, задух, уведомете незабавно лекуващия лекар, за да бъде спряно прилагането на антибиотика!


По време на лечението е необходимо да се следят бъбречната функция и кръвните показатели. Продължителната употреба на препарата може да доведе до растеж на нечувствителни микроорганизми, което налага предприемането на подходящи мерки. Съобщете на лекуващия лекар ако нямате подобрение до 2-3 дни след започване на лечението. При поява на тежка диария лекуващият лекар трябва да бъде незабавно уведомен, тъй като може тя да се дължи на лечението с препарата (поради потис'кане на нормално развиващите се в червата микроорганизми). При пациенти, спазващи диета с ограничаване на солта в храната трябва да се има предвид, че препаратът съдържа около 55 мг/г натрий.


ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ
Уведомете лекуващия лекар ако приемате лекарства!
Комбинацията на Цефалотин с други потенциално увреждащи бъбреците средства (антибиотици като гентамицин, тобрамицин, обезводняващи
средства като фуроземид и етакринова киселина) може да повиши риска от бъбречно увреждане.
Пробенецидът потиска отделянето на цефалотин от бъбреците.
Някои противовъзпалителни средства (аспирин, индометацин) забавят излъчването на цефалотин.
Антибиотикът може да засили ефекта на противосъсирващите средства.

При лечение с препарата може да се наблюдават някои фалшиво положителни тестове (тест на Coombs, реакцията на глюкоза в урината), фалшиво високи стойности на креатинина.


СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ОТНОСНО УПОТРЕБАТА ПРИ СПЕЦИФИЧНИ ГРУПИ ПАЦИЕНТИ
Ако сте бременна или кърмите, уведомете за това лекуващия лекар преди началото на лечението!

Безвредноспа на Цефалотин при бременни не е доказана, затова се препоръчва да се избягва приложението му по време на бременност, освен по неотложни причини. Необходимо е повишено внимание при прилагането му на кърмещи жени, тъй като се излъчва в ниски концентрации в кърмата. При пациенти в напреднала възраст и болни с бъбречна недостатъчност е необходимо дозировката и интервалът на приложение да се променят съобразно степента на увреждането. Възможно е нарушаване на кръвосъсирването при болни с бъбречни увреждания или третирани с много големи дози.


ЕФЕКТИ ВЪРХУ СПОСОБНОСПА ЗА ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ
Препаратът не влияе върху способноспа за шофиране и работа с машини.


ДАННИ ЗА ПОМОЩНИТЕ ВЕЩЕСТВА
Лекарствената форма на съдържа помощни вещества.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРАВИЛНАТА УПОТРЕБА
ДОЗИРОВКА
Дозировката се определя от лекар!
Цефалотин се прилага дълбоко интрамускулно или интравенозно като директна инжекция или в разтвор за вливане. Интрамускулните инжекции са болезнени.

 

При възрастни обичайната дозировка 0,5 г - 1 г на всеки 4 или 6 часа. При тежки инфекции - до 150 мг/кг/24 ч.
При деца дозировката е 50-100 мг/кг за 24 часа, разпределени в четири въвеждания, при тежки инфекции - до 150 мг /кг /24 часа. При бъбречна недостатъчност се прилага първоначално обикновено 1-2 г интравенозно, като по-нататък дозата се определя в зависимост от
степента на бъбречно увреждане, тежестта на инфекцията и чувствителността на причинителя. Продължителността на лечение е в зависимост от тежестта на инфекцията, обикновено 7-10 дни.


НАЧИН НА УПОТРЕБА И BЪBEЖДАHE
Препаратът се отпуска с рецепта!

 

Начин на приготвяне на разтворите:

- за интрамускулно приложение -1 г Цефалотин се разтваря в 4 мл стерилна вода за инжекции. Ако съдържанието на флакона не се разтвори напълно се прибавя малко допълнително количество разтворител, например 0,2 мл ­0,4 мл. Разклаща се до пълно разтваряне. Инжектира се дълбоко интрамускулно.

- за интравенозно приложение -за директна интравенозна инжекция -1 г Цефалотин се разтваря в 10 мл стерилна вода за инжекции, 0,9 % р-р на натриев хлорид или 5 % разтвор на глюкоза. Инжектира се бавно за 3-5 мин.

- за интравенозна инфузия - приготвеният за директно интравенозно приложение разтвор се прибавя към инфузионен разтвор - 5% р-р на глюкоза, 0,9 % р-р на натриев хлорид или разтвор на Хартман. Приготвените инжекционни разтвори са бистри с бледожълт до жълт цвят. Поради възможна несъвместимост Цефалотин не трябва да се смесва и прибавя към разтвори, съдържащи други лекарствени вещества.

 

ЧЕСТОТА НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Честотата на приложение се определя от лекуващия лекар!


ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЛЕЧЕНИЕТО
Продължителността на лечението се определя от лекуващия лекар, но е обикновено 7-10 дни.


НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ
При приложение на Цефалотин във високи дози, особено при болни с бъбречна недостатъчност, могат да се появат гърчове и други симптоми на токсичност от страна на центр,алната нервна система. В тези случаи се прекъсва приложението на антибиотика и се прилага спешно лечение.

 

НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ПРОПУСКАНЕ НА ДОЗИ
В случай на пропускане на доза, следващата се прилага колкото може по­скоро. Това спомага за подържане на концентрацията на препарата в кръвта и урината. Дозата не се удвоява.

 

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Ако не се чувствате добре, ако имате оплаквания, които не разбирате или се появят такива в хода на лечението, незабавно съобщете на лекуващия лекар!

Могат да се наблюдават:
• алергични реакции - кожни обриви, уртикария, треска, рядко алергиче
• стомашно-чревни реакции - рядко гадене, повръщане, диария, симптоми на псевдомембранозен колит, гъбички в устната кухина;
• локални реакции -болезненост при интрамускулно инжектиране, възпаление на вените (тромбофлебит) при интравенозно приложение;
• промени в кръвната картина -намален брой на кръвните плочки (тромбоцити), на белите кръвни клетки (левкопения);
• чернодробни реакции -преходно повишение на някои показатели, характеризиращи чернодробната функция;
• бъбречни - поява на признаци за бъбречно заболяване;
• други - сърбеж в областта на гениталиите и аналната област, гъбична инфекция (кандидоза) на външните полови органи и влагалището.

СЪХРАНЕНИЕ
Преди разтваряне да се съхранява при температура под 25 С!
След разтваряне да се съхранява при температура от 2 до 8 С до 48 часа. Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

 

СРОК НА ГОДНОСТ
Две години.

 

ДАТА НА ПОСЛЕДНАТА РЕДАКЦИЯ НА ЛИСТОВКАТА
Март 2001 год.Публикуваната информация в тази страница е възможно да не е актуална!
За актуални листовки и информация за лекарствени и козметични продукти, можете да посетите новата ни секция Apteka.puls.bg »
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:


Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Puls.bg


реклама
Изгодни оферти

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter