ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Арилин

Arilin

tabl. film 500 mg x 10; x 20
Последна корекция: 18 юни 2014


Самолечението е опасно. Моля, консултирайте се с лекар.


ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

 

Arilin® 500 mg филмирани таблетки
Активно вещество: метронидазол
 

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да
- Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
- Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

- Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
- Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт .

В тази листовка:
1. Какво представлява Арилин 500 mg и за какво се използва
2. Преди да приемете Арилин 500 mg
3. Как да приемате Арилин 500 mg
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Арилин 500 mg
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АРИЛИН 500 MG И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
За лечение на инфекции, за които е доказано или се предполага, че са анаеробни бактерии, особено Bacteroides fragilis и други видове Bacteroides-Fusobacteria, Eubacteria, Clostrida, както и чувствителните анаеробни коки.

 

Към тях спадат:
• Инфекции в тазовата област и корема, напр. след операции на стомашно-чревния тракт - перитонит, абсцеси;
• Инфекции на женските полови органи;
• Инфекции на дихателните пътища;
• Инфекции на ставите и костите;
• Инфекции на кожата и на меките тъкани;
• Инфекции на централната нервна система (вкл. мозъчен абсцес и менингит), причинени по специално от видовете Bacteroides;
• Сепсис;
• Ендокардит;

 

Метронидазолът е ефективен и при лечение на бактериални вагинози (амино колпити), причинени от Gardnerella vaginalis, както и при Trichomonas vaginalis и Lamblia intestinalis.

 

Разяснения:
Трихомониазата е болест, която се причинява от микроорганизъм, наречен Trichomonas vaginalis - камшичест паразит. Той води главно до възпаление на вагината и мъжката уретра. Предава се почти изключително по полов път. За диагностициране на инфекцията се взема
проба от течението от засегнатите места.


При бактериална вагиноза настъпва промяна на състава на естествената бактериална флора във вагината. В резултат на това се получава течение с наподобяващ риба мирис. Неспецифичен вагинит и gardnerella вагинит са други названия на бактериалната вагиноза.

 

Амебиазата (амебна дизентерия) е болест, която се причинява от микроорганизъм ризоподен (буквално "кореноног") протозоон, известен като Entamoeba histolytica. При повечето пациенти се наблюдава коремна болка и тежка диария поради инфекция в гастроинтестиналния тракт. Инфекцията може да засегне и други органи; в такъв случай болестта често е фатална, ако се остави без лечение. За диагностициране на амебната дизентерия се изследват изпражнения.

 

Ламблиазата (жиардиазата) е болест, която се причинява от микроорганизма Giardia lamblia­камшичест паразит. В повечето случаи се появява водниста диария поради инфекцията в гастроинтестиналния тракт. В изпражненията се търси наличието на Giardia lamblia.

 

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АРИЛИН 500 MG
Не приемайте Арилин 500 mg
- ако сте алергични (свръхчувствителни) към метронидазол, други 5-нитроимидазоли, монохидратна лактоза или към някоя от останалите съставки на Арилин 500 mg. Изключение се допуска единствено при наличие на животозастрашаваща инфекция, при която други лекарства нямат ефект.

 

Обърнете специално внимание при употребата на Арилин 500 mg

- ако имате тежко чернодробно увреждане, проблеми, засягащи кръвообразуването, някакво нарушение в главния и гръбначния мозък или нервно разстройство. В такива случаи лечението трябва да бъде преценено много внимателно от Вашия лекар.

- Както при други лекарства, съдържащи нитроимидазол, лечението с Арилин 500 mg по правило не трябва да продължава повече от 10 дни освен в отделни случаи, където има конкретни показания. Пациентите трябва да бъдат подходящо наблюдавани (клинично наблюдение и лабораторни изследвания). Лечението трябва да се повтаря само в отделни случи по индивидуална преценка. Вж. също точка 3 "Как да приемате Арилин 500 mg".
- При трихомониаза често сексуалният партньор също е носител на трихомони дори все още да няма изявени признаци на болестта. По тази причина при пациенти с трихомониаза се изисква също лечение с Арилин 500 mg на техния сексуален партньор;
ако това изискване не бъде спазено, може да настъпи реинфекция. От товa следва, че по време на лечението трябва да се избягва извършването на полови сношения.


Използване при деца
Лекарствени форми като филмирани таблетки, капсули и обвити таблетки, които трябва да се поглъщат без сдъвкване, са неподходящи за деца на възраст под 6 г. Трябва да бъдат съблюдавани специалните препоръки за дозировката при деца (вж. точка 3: "Как да приемате Арилин 500 mg").


Прием/употреба на други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.


Кои други лекарства оказват влияние върху действието на Арилин 500 mg?
Приложението на дисулфирам (който се използва за лечение на алкохолната абстиненция) може да причини обърканост и някои психични разстройства (психози).

Ефектът на препарата Арилин 500 mg намалява при прием на барбитурати (лекарства, съдържащи активни вещества като хексобарбитал или фенобарбитал, които се използват при разстройства на съня и припадъци или за анестезия), или при прием на лекарства, съдържащи фенитоин (използващ се за лечение на припадъци). 
В изолирани случаи лекарства, съдържащи циметидин (използва се за лечение на възпаление на стомашната лигавица [гастрит] и на гастроинтестинални язви), могат да се отразят на елиминирането на Арилин 500 mg от организма в смисъл на засилване на неговия ефект.

 

Други лекарства, чието действие се влияе от Арwтин 500 mg
При пациенти, които се лекуват с определени лекарства, предотвратяващи съсирването на кръвта от типа на варфарин) може да се наложи преценка на дозировката понеже ефектът на подтискане на кръвосъсирването се усилва от Арилин 500 mg.
При прилагането на лекарства заедно с литий (препарат, който се дава при определени форми на еуфория или депресия [маниакално депресивни състояния]) се изисква внимание понеже се наблюдава покачване на неговата концентрация в кръвта (риск от отравяне с литий с тремор и гърчове).

Други възможни взаимодействия
Метронидазол може да доведе до намаляване на стойностите при някои лабораторни тестове, използващи се за изследване на чернодробната функция (определяне на ГОТ = АСАТ в серума).


Прием на Арилин 500 mg с храни и напитки
Да се избягва консумацията на алкохол, защото могат да се появят признаци на непоносимост, като например зачервяване на кожата в областта на главата и шията, както и гадене, повръщане, главоболие и световъртеж.


Бременност и кърмене
Няма достатъчно данни за безопасността на употребата на Арилин 500 mg по време на бременност. Затова Арилин 500 mg не трябва да се използва по време на бременност, особено през нейните първи три месеца, освен ако не са налице конкретни показания и други възможни
лечения не дали резултат. Вашият лекар трябва да реши дали да приемете препарата или не.


Активното вещество на препарата Арилин 500 mg преминава в човешката кърма. Затова, ако по време на лечението трябва да кърмите, трябва или да спрете кърменето или да преустановите приема на лекарството, ако продължите да кърмите. Ако през кърмаческия период се приложи.
лечение с еднократна доза, кърменето трябва да се преустанови за 24 часа и кърмата, натрупала се за този период от време трябва да се изтегли с помпа и да се изхвърли.


Шофиране и работа с машини
Арилин 500 mg може да промени способността Ви за ответна реакция, особено в началото на лечението. В този случай можете вече да не сте способни да реагирате достатъчно бързо или достатъчно подходящо на неочаквани или внезапни събития. Не шофирайте автомобил или
някакво друго превозно средство. Не използвайте никакви електрически инструменти или машини. Не изпълнявайте опасни дейности. По-конкретно, моля имайте предвид, че алкохолът допълнително ще наруши Вашата способност да шофирате.

 

Важна информация относно някои от съставките на Арилин 500 mg
Този лекарствен продукт съдържа лактоза. По тази причина, ако Ви е било казано, че имате непоносимост към някои захари, моля не приемайте Арилин 500 mg без първо да cе консултирайте с Вашия лекар.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ АРИЛИН 500 MG
Винаги приемайте Арилин 500 mg точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 

Дозировка:
Освен, ако не е било предписано друго от Вашият лекар, обичайната доза е:
Дневната доза при възрастни и деца над възрастът на 12 години, може да бъде от 1/2 до максимално 4 филмирани таблетки Арилин 500 (= 0,25g до 2 g метронидазол). Обикновено таблетките се приемат два до три пъти дневно.

При неусложнени инфекции (които при повечето пациенти са бързо излекувани без никакви усложнения) са достатъчни няколко дни лечение (5 до 7 дни), ако се приема ниска дневна доза от 1 филмтаблетка Арилин 500 mg (= 0,5 g метронидазол) .


При по-висока доза от 2 до 4 филмирани таблетки Арилин 500 mg (= 1 g до 2 g метронидазол) дневно може да бъде достатъчен кратък курс на лечение (1-3 дни).


Също така при възрастни бактериалната вагиноза и трихомониазата могат да бъдат лекувани с еднократна доза от 4 филмирани таблетки Арилин 500 mg (= 2 g метронидазол).

 

При усложнени инфекции (които често са трудни да се лекуват дори и след внимателна преценка на терапията) напр.

- ендометрит (възпаление на лигавицата на матката), 

- аднексит (възпаление на фалопиевите тръби или яйчниците), 

- възпаление в оромаксилофациалната (зъби/уста/горна челюст) област, 

- възпаление на областта на ушите, носа и гърлото, 

- перитонит (възпаление на мембраната, покриваща коремната стена) и

-  абдоминални абсцеси,

дневната доза в началото възлиза на от 3 до 4 филмирани таблетки Арилин 500 mg (= 1,5 g до 2 g метронидазол), а през следващите дни по 2 филмирани таблетки Арилин 500 щg (= 1 g метронидазол) за 5-7 дни. По изключение дозата може да бъде повишена до 3 филмирани таблетки Арилин 500 mg (= 1,5 g метронидазол) дневно.

Профилактичната терапия трябва да се провежда с еднократна доза от 1 до макс. 4 филмирани таблетки Арилин 500 mg (= 0,5 g до 2 g метронидазол).

При деца дневната доза е yz филмтаблетка Арилин 500 mg (= 0,25 g метронидазол) до приблизително 10 кг. (20 до 30 mg/kg) телесно тегло (напр. 1,5 филмирани таблетки Арилин 500 mg (= 0,75 g метронидазол) при деца с тегло около 30 кг.).

Забележка:
Лекарствени форми като филмирани таблетки, капсули и обвити таблетки, които трябва да се поглъщат без сдъвкване, са неподходящи за деца на възраст под 6 години.

Начин на приложение
Препаратът Арилин 500 mg филмирани таблетки е за перорално приложение.
Таблетки се поглъщат цели (без сдъвкване) с достатъчно течност по време на или след ядене 


Продължителност на приложение
Вашият лекар ще вземе решение каква да бъде продължителността на курса на лечение.


Предупреждение
Както при други лекарства, съдържащи нитроимидазол, лечението с Арилин 500 mg по правило не трябва да продължава повече от 10 дни. Вж. също точка 2 "Обърнете специално внимание при употребата на Арилин 500 mg".


Арилин 500 mg е лекарство, чиято доза би следвало да бъде определяна на нива, които се различават значително при всеки отделен пациент в зависимост от естеството и степента на
тежест на заболяването. Вашият лекар следва да вземе решение какъв брой таблетките да вземате дневно и колко дълго. Не трябва да променяте назначението в двата му елемента без нейно/негово знание.


Ако сте приели повече от необходимата доза Арилин 500 mg
Ако погрешка сте повторили еднократната доза Арилин 500 mg, това не следва да окаже влияние върху последващия начин на приемане, т.е. можете да продължите с поредната доза Арилин 500 mg.


Ако са били приети много високи дози могат да се появят гадене, повръщане, повишени рефлекси, атаксия (проблеми с координацията на движенията), сърцебиене, недостиг на въздух и дезориентация (липса на съзнание за време и място).
Специфичен антидот не е известен. След консервативно лечение на симптоматиката може да се очаква пълно възстановяване след няколко дни.


Ако сте пропуснали да приемете Арилин 500 mg
Ако забележите пропуска още същия ден можете допълнително да приемете пропуснатата доза.
Ако пропускът се установи на следващия ден, може да се наложи лечението да се удължи с един ден. Моля, разговаряйте с Вашият лекар в този случай.

 

Ако сте спрели приема на Арилин 500 mg
NB: Ако прекъснете преждевременно или прекратите за известно време лечението, Вие излагате на риск неговия успех.
Ако получите някакви неприятни нежелани реакции Вашият лекар ще обсъди с Вас какви противомерки има на разположение и дали съществуват други лекарства, подходящи за Вашия случай.

 

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Арилин 500 mg може да предизвика нежелани реакции, въпрки че не всеки ги получава.


За определяне на честотата на нежеланите реакции се използват следните категории:
Много чести: прии повече от 1 на 10 пациенти
Чести: при 1 до 10 пациенти от 100
Нечести: при 1 до 10 пациенти от 1000

Редки: при 1 до 10 пациенти от 10 000

Много редки: при по-малко от 1 на 10 000 пациенти
Неизвестна честота: От наличните данни не може да бъде направена оценка.


Важнн нежелани реакции или признаци, за които да внимавате и какво да направите, ако се появят:
Ако при Вас се появи някоя от посочените по-нататък нежелани реакции, спрете да приемате Арилин 500 mg и се обадете на Вашия лекар, колкото може по-бързо.

 

Много редки нежелани реакции

- Анафилактичен шок (рязък спад на кръвното налягане поради свръхчувствителност). При тежки, но много редки случаи на свръхчувствителност (анафилактичен шок), могат да се появят недостиг на въздух, замаяност и повръщане. Ако кръвообращението също декомпенсира със симптоми на нарушено съзнание, студена пот и бледи/студени ръце и крака, трябва незабавно да се извика лекар. До пристигането на лекаря горната част на тялото на пациента трябва да се постави в хоризонтално положение, а краката да се повдигнат. За предотвратяване на загубата на телесна топлина пациентът трябва да бъде завит в одеяло. Трябва да бъдат предприети стандартните адекватни спешни мерки (напр. приложение на антихистаминови средства, кортикостероиди, симпатомиметици и при необходимост вентилация) и лечението с Арилин 500 mg трябва да бъде спряно незабавно.
- Намаляване на броя на тромбоцитите (тромбоцитопения).
- Липса на определен вид бели кръвни телца (агранулоцитоза). Агранулоцитозата може да се развие в рамките на няколко часа. Признаците включват втрисане, изтощение, тонзилит и възпаление на устната лигавица. При такива пациенти бързо трябва да се направи кръвна картина. Ако получите такива симптоми, влезте във връзка с най-близко разположения до Вас лекар.
- Възпаление на панкреаса.

- Ако през или в рамките на първите няколко седмици от лечението се появи тежка, персистираща диария, трябва да се обсъди наличието на псевдомембранозен ентероколит (тежко чревно заболяване) (причинявано най-често от Clostridium difficile). Това чревно заболяване, което се отключва от антибиотично лечение, може да бъде животозастрашаващо и изисква незабавна медицинска помощ. В зависимост от показанието, лекарят трябва да направи преценка за спиране на лечението с Арилин 500 mg и започване на незабавна подходяща терапия, както се изисква (напр. специални антибиотици/химиотерапевтични агенти с клинично доказана ефективност). Лекарства, които подтискат чревната подвижност (перисталтика) не трябва да бъдат приемани.

 

Нечести нежелани реакции

- Нервни нарушения (периферна невропатия) и припадъци. Признаците на периферната невропатия включват чувство за изтръпване, боцкане и иглички или мравучкан. .в ръцете и краката. Ако получите такива симптоми дори само в лека форма трябва незабавно да информирате Вашия лекар.

Други възможни нежелани реакции
Много чести нежелани реакции
- гадене, болки в корема (напр. чувство за натиск върху стомаха), метален вкус.

Чести нежелани реакции

- регургитация с горчив вкус, обложен език, възпаления в устната кухина (глосит, стоматит), повръщане, загуба на апетит, диария.

- потъмняване на урината (причинява се от метаболит на метронидазола, няма клинично значение).

 

Нечести нежелани реакции
- главоболие, световъртеж, сънливост, инсомния, състояния на обърканост, раздразнителност, депресия, проблеми с координацията на движенията (атаксия).

- кожни реакции (напр. сърбеж, копривен обрив с мехури и уртики [уртикариален екзантем]),
лекарствена треска. намаляване на броя на белите кръвни телца (левкопения и гранулоцитопения). Затова при продължителна употреба е необходимо редовно да Ви проследяват кръвната картина.

- реакции на свръхчувствителност с бързо начало (анафилактични реакции). В леките случаи те водят до появяване на възпалена и зачервена кожа, уртики по кожата, алергичен ринит (възпаление на носните пътища) и алергичен конюнктивит в очите. болезнено уриниране (дизурия), възпаление на пикочния мехур (цистит) и неволно изпускане по малка нужда (инконтиненция на урина).

- чернодробна дисфункция.

- инфекции от дрожди (Candida albicans) върху кожата в областта на гениталиите. слабост, проблеми със зрението.

 

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АРИЛИН 500 MG
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Арилин 500 mg след срока на годност отбелязан върху външната и блистерната опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

 

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Арилин 500 mg
Активното вещество е метронидазол.
1 филмтаблетка съдържа 500 mg метронидазол.

Другите съставки са: картофено нишесте, лактоза монохидрат, царевично нишесте, магнезиев стеарат (растителен произход), макрогол 6000, базисен бутиленов метакрилат съполимер, повидон, високо дисперсен силициев диоксид, прежелатинизирано нишесте (от царевица), стеаринова 

Как изглежда Арилин 500 mg и какво съдържа опаковката
Арилин 500 mg представлява бели, кръгли филмирани таблетки с разделителна линия, които са опаковани в блистерни опаковки, поставени във външна опаковка.


Арилин 500 mg се предлага в опаковки по 10 и 20 филмирани таблетки за перорална употреба.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

 

Притежател на разрешението за употреба и производител
Dr. August Wolff GmbH & Со. KG Arzneimittel
Sudbrackstrasse 56, D-33611 Bielefeld, Germany
Тел.: +49 (0) 521 8808-05
Факс: +49 (0) 521 8808-334
Ел. поща: info@wolff-arzneimittel.de

Вносител
Химтрейд Комет ООД
бул. "Цар Борис III", бл. 59
1612 София
Тел.: 02/953-13-10
Електронна поща: chimtrd@yahoo.com

Дата на последно одобрение на листовката 09/2009 г.Публикуваната информация в тази страница е възможно да не е актуална!
За актуални листовки и информация за лекарствени и козметични продукти, можете да посетите новата ни секция Apteka.puls.bg »
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Галя     2018-01-19 15:45:08
Здравейте, бих искала да попитам когато съм в цикъл и пия Арилин трябва ли да го спра или да изчакам да ми дойде цикъла и след това,защото очаквам да имам цикъл след 4-5 дни максимум?
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:


Прочети повече за


Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Puls.bg


реклама
Изгодни оферти

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter