ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ампицилин

Ampicillin

Аmpicillin gran. 125 mg/5 ml - 60 ml
Последна корекция: 18 юни 2014


Самолечението е опасно. Моля, консултирайте се с лекар.


ЛИСТОВКА ЗА ПАЦИЕНТА


AMPICILLIN гранули за перорална суспензия 125 mg/5 ml
AMPICILLIN гранули за перорална суспензия 250 mg/5 ml


КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ
Активно вещество в Ампицилин 125 mg/5 ml: Ампицилин трихидрат 144,17 mg, еквивал. на 125 mg Ампицилин в 5 ml.
Активно вещество в Ампицилин 250 mg/5 ml: Ампицилин трихидрат 288,33 mg, еквивал. на 250 mg Ампицилин в 5 ml.


Помощни вещества: Лактоза, Лимонена киселина, Натриев бензоат, Натриев цитрат, Ксантан, Натриев цикламат, Е 110, Е 133, Есенция ягода и ябълка, Захар.


ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА И КОЛИЧЕСТВО В ЕДНА ОПАКОВКА
Ампицилин гранули за перорална суспензия от 125 mg/5 ml в стъклен флакон 60 ml.
Ампицилин гранули за перорална суспензия от 250 mg/5 ml в стъклен флакон 60 ml.


ИМЕ И АДРЕС НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ
"Балканфарма-Разград" Ад
бул." Априлско въстание" 68
Разград - 7200 България

 

НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ
Ампицилин е антимикробно средство от пеницилиновата група. При лечение с ампицилин се унищожават микроорганизмите, причиняващи различни видове инфекции.

 

ПОКАЗАНИЯ
Ампицилин се използва за лечение на леки и умерено тежки инфекции, причинени от чувствителни към него микроорганизми: инфекции на дихателната система; някои стоматологични инфекции, коклюш, възпаление на средното ухо; инфекции на пикочо-половата система, включително неусложнена гонорея; стомашно-чревни инфекции: коремен тиф и паратиф; инфекции на жлъчните пътища. Ампицилин може да се прилага като последващо лечение през устата след начално интравенозно лечение на менингити, ендокардити и листериоза.

УПОТРЕБА НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ
ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
Ампицилин суспензия не се прилага при свръхчувствителност към ампицилин, други пеницилинови или цефалоспоринови антибиотици или към помощните вещества, включени в лекарствената форма.

 

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА
Информирайте лекуващия лекар ако имате алергия спрямо ампицилин или други пеницилинови или цефалоспоринови антибиотици! Възможна е поява на леки форми на алергия -обриви, повишена температура, други кожни реакции.
При поява на тежка и упорита диария е необходимо незабавно да уведомите лекуващия лекар, тъй като приложението на антибиотици като ампицилин потиска нормално развиващите се в червата микроорганизми и може да доведе до тежко животозастрашаващо състояние, известно като псевдомембранозен колит.
При продължително лечение с ампицилин може да се стигне до развитие на гъбична инфекция, което изисква съответно лечение.

ЛЕКАРСТВЕНИ ВЗAИМОДЕЙСТВИЯ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ
Уведомете лекуващия лекар ако приемате някакви лекарства, тъй като някои от тях може да са неподходящи при едновременна употреба с ампицилин. При нужда лекуващият лекар може да комбинира ампицилин с други антибиотици.
Едновременното прилагане на ампицилин с противозачатъчни средства може да намали техния ефект. Високи дози ампицилин могат да намалят действието на атенолола, поради което приемът на атенолол трябва да предхожда това на ампицилин. Приемането на ампицилин и алопуринол може да предизвика кожни обриви, особено при по-чувствителни пациенти.


СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ОТНОСНО УПОТРЕБАТА ПРИ СПЕЦИФИЧНИ ГРУПИ ПАЦИЕНТИ
Ампицилин не се препоръчва при болни с инфекциозна мононуклеоза (т. нар. жлезна треска) или алергично заболяване (сенна хрема, бронхиална астма, уртикария), затова лекуващият лекар трябва да бъде уведомен за наличието на такива страдания.
Препаратът се прилага с повишено внимание при болни с бъбречна недостатъчност, което може да наложи промени в интервалите на приемането на препарата.
Ако сте бременна или кърмите, трябва да уведомите лекуващия лекар преди започване на лечението с Ампицилин. Прилагането на препарата по време на бременността се счита за безопасно. Малко количество от него преминават през майчиното мляко и може да предизвикат диария, гъбични инфекции и обриви у кърмачето.
При деца и пациенти в напреднала възраст лечението с Ампицилин в терапевтични дози не предизвиква специфични нежелани реакции.


ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ СПОСОБНОСПА ЗА ШОфИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ
Ампицилин не оказва влияние върху шофирането и работата с машини.


ДАННИ ЗА ПОМОЩНИТЕ ВЕЩЕСТВА
Суспензията съдържа захар в количество около 1,3 г за 5 мл, което трябва да се има предвид при диабетици и при страдащи от вродена непоносимост към фруктоза, глюкозо-галактозен синдром на малабсорбция при дефицит на захароза/изомалтаза.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРАВИЛНАТА УПОТРЕБА
ДОЗИРОВКА
Ампицилин се отпуска само по лекарска рецепта!

Това лекарство е антибиотик, затова трябва да се приема на равни интервали от време и да се спазва пълния курс на лечение, предписан от лекуващия лекар. Не прекратявайте приема при първите симптоми на подобрение.

Дозировката се определя само от лекуващия лекар!
Ампицилин суспензия се приема 30 минути преди или 2 часа след хранене, тъй като наличието на храна в стомаха може да забави действието на препарата. Дозирането се извършва с мерителна чашка.
Обичайните дози са:
За възрастни - 500 мг до 1 г на всеки 6 часа, като дневната доза е 2-4 г, но може да достигне 6г, както и лекарят може да промени броят на
приемите.
За деца с тегло до 20 кг 50-100 мг /кг дневно на всеки 6 часа; подходяща е суспензия;
За деца с тегло над 20 кг 250 мг до 1 г дневно на всеки 6 часа;
При пациенти с бъбречна недостатъчност е необходима корекция на дозировката, която се определя от лекуващия лекар.


НАЧИН НА УПОТРЕБА И ВЪВЕЖДАНЕ
Препаратът се приема перорално.
Приготвяне на суспензията:
Към гранулите за перорална суспензия се прибавя вода до половината на флакона и се разклаща добре. Допълва се до марката и отново се разклаща до получаване на хомогенна суспензия. Дозирането се извършва с помощта на мерителна чашка. Пет милилитра от готовата суспензия съдържат 125 или 250 mg Ампицилин като трихидрат.
Флаконът трябва да се разклаща преди всяка употреба!
Суспензията може да се използва в продължение на 7 дни, при съхранение в хладилник.

 

ЧЕСТОТА НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Честотата на приемане на суспензията Ампицилин се определя от лекуващия

 

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЛЕЧЕНИЕТО
Продължителността на лечението се определя от лекуващия лекар! Обикновено лечението продължава минимум 48-72 часа след изчезване на болестните симптоми или до получаване на отрицателна бактериална находка (особено при лечение на стрептококови инфекции).

НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ
В случаи на предозиране могат да се наблюдават гърчове. Най-честите симптоми на предозиране са гадене, повръщане, коремни болки, диария,
кожни обриви.
Уведомете незабавно Вашия лекар каква доза сте приели. Не съществува средство за борба с отравянето, лекарството се прекратява и се прилага
лечение на симптомите.

НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ В СЛУЧАЙ НА ПРОПУСКАНЕ НА ДОЗИ
Ако сте пропуснали да приемете доза от препарата, вземете я колкото е възможно по-скоро. Това спомага концентрацията на лекарството в кръвта и урината да се запази на същото ниво.


НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ
Приемането на ампицилин обикновено се понася добре. Понякога са възможни стомашно-чревни смущения -гадене, повръщане, възпаление на устната кухина, предизвикано от гъбички, коремни болки, диария. Възможни са и алергични реакции -кожни обриви, уртикария, зачервяване на кожата, повишена температура, оток на лицето и/или клепачите, спазъм на бронхите.
При продължително лечение рядко може да се появи анемия, тромбоцитопения (намален брой кръвни плочки - тромбоцити), левкопения (намален брой бели кръвни клетки), които обикновено отзвучават след приключване на лечението.

 

Ако забележите нежелани лекарствени реакции, дори и такива, които не фигурират в тази информация, или не сте сигурни в ефекта на
ампицилин, информирайте лекуващия лекар.


В резултат на прилагането на ампицилин е възможна фалшиво положителна реакция за захар в урината. Може да се наблюдава и преходна промяна на някои ензими в кръвта.

СЪХРАНЕНИЕ
Ампицилин гранули за перорална суспензия се отпуска само с рецепта! Ампицилин трябва да се съхранява на места, недостьпни за деца!
Съхранявайте препарата при температура под 25 С.

Да не се употребява след изтичане срока на годност, обозначен върху опаковката.

 

СРОК НА ГОДНОСТ
Три години.
Да не се употребява след изтичане срока на годност, обозначен върху опаковката.

ДАТА НА ПОСЛЕДНА РЕДАКЦИЯ НА ЛИСТОВКАТА
12.12.2000 год.Публикуваната информация в тази страница е възможно да не е актуална!
За актуални листовки и информация за лекарствени и козметични продукти, можете да посетите новата ни секция Apteka.puls.bg »
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:


Прочети повече за


Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Puls.bg


реклама
Изгодни оферти

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter