ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Проскар

Proscar

tabl. film 5 mg x 14; x 28
Последна корекция: 18 юни 2014


Самолечението е опасно. Моля, консултирайте се с лекар.


ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

 

PROSCAR* 5 mg film-coated
(finasteride)


ПРОСКАР 5 mg филмирани таблетки

(финастерид)


Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
• Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.
• Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
• Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите както Вашите.
• Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява ПРОСКАР и за какво се използва
2. Преди да приемете ПРОСКАР
3. Как да приемате ПРОСКАР
4. Възможни нежелани реакции
5. Съхранение на ПРОСКАР
6. Допълнителна информация

 

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОСКАР И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
ПРОСКАР е инхибитор на 5-алфа редуктазата. Той намалява размера на увеличената простатна жлеза.
Вашият лекар Ви е предписал ПРОСКАР, защото при Вас е налице състояние, известно като доброкачествена хиперплазия на простатата или ДХП. Вашата простатна жлеза, която е разположена в близост до пикочния мехур, се е увеличила по размер и е станала причина за затруднено уриниране.
ПРОСКАР допринася за намаляване размера на уголемената простата и за отстраняване на симптоми, свързани с уринирането. ПРОСКАР ще помогне за намаляване на риска от развитие на внезапно спиране на уринирането (остра задръжка на урината) и необходимостта от хирургична операция.

 

* Запазена марка на MERCK & СО., INC., Whitehouse Station, N.J., U.S.A.

Какво представлява простатата?
Простатата е жлеза с големината на орех, която съществува само при мъжете. Тя е разположена под пикочния мехур и обхваща уретрата ­канал, през който преминава урината от мехур - канал, през който преминава урината от пикочния мехур до върха на пениса. Главната
функция на простатата е да произвежда секрет, който е съставна част на семенната течност (спермата).


Какво означава доброкачествена хиперплазия на простатата (ДXП)?
ДХП е доброкачествено уголемяване на простатната жлеза, което обикновено се среща при мъже на възраст над 50 години. Тъй като простатата е разположена плътно до пикочния мехур и обхваща част от уретрата, увеличаването на нейния размер може да наруши нормалното уриниране. Може да почувствате симптоми като нужда да уринирате често, особено през нощта, усещането, че трябва да уринирате незабавно, затруднение в началото на уринирането, слаба или прекъсната струя на урината или усещането, че не сте в състояние да изпразните докрай пикочния си мехур. При някои мъже, ДХП може да доведе до сериозни проблеми, включително инфекции на пикочните пътища, внезапна неспособност за уриниране, така както и необходимост от хирургична намеса. Затова всеки мъж със симптоми на ДХП трябва да се обърне към своя лекар.

 

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ПРОСКАР
Не приемайте ПРОСКАР:
• ако сте алергичен към някоя от неговите съставки.
Заболяването, при което се предписва ПРОСКАР, се среща само при мъжете. Жени и деца не трябва да взимат ПРОСКАР по никакъв повод.

 

Обърнете специално внимание при употребата на ПРОСКАР
уведомете Вашия лекар, ако имате или сте имали някакви здравни проблеми или алергии.
ДХП се развива за дълъг период от време. При някои пациенти настъпва бързо подобряване на симптомите, но може да се наложи да взимате

 

ПРОСКАР в продължение най-малко на 6 месеца, за да установите дали подобрява Вашите симптоми. Дали забелязвате или не някакво подобрение или промяна в симптомите, лечението с ПРОСКАР може да намали риска за Вас от внезапно спиране на уринирането и нуждата от хирургия. Трябва редовно да посещавате Вашия лекар за периодични контролни прегледи и проследяване протичането на Вашето заболяване.
Тъй като ДХП не е раково заболяване и не води до развитието на рак, тези две състояния биха могли да съществуват едновременно. Само лекар може да прецени Вашите оплаквания и възможните причини за тях.
ПРОСКАР може да повлияе кръвен тест, наречен PSA. Ако са ви направили PSA тест, съобщете на Вашия лекар, че взимате ПРОСКАР.

 

Какви други предпазни мерки трябва да взема?
ПРОСКАР е предназначен за лечение на ДХП само при мъже. Жени, които са бременни или биха могли да забременеят не трябва да боравят със смачкани или счупени таблетки ПРОСКАР. Ако активната съставка на ПРОСКАР се абсорбира след приемане през устата или чрез кожата от жени, които са бременни с мъжки плод, тя може да причини раждане на мъжко бебе с аномалии на половите органи. Ако жена, която е бременна има контакт с активната съставка на ПРОСКАР, трябва да се консултира с лекар. Таблетките ПРОСКАР са обвити и ще предпазят от контакт с
активната съставка по време на нормално боравене с тях, стига само да не бъдат чупени или смачкани.


Ако Вашия интимен партньор е или може да е бременна, трябва да избягвате излагането и на вашата семенна течност, която може да съдържа малко количество от лекарството.

 

Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

 

Прием на други лекарства
ПРОСКАР обикновено не взаимодейства с други медикаменти. Все пак трябва да уведомите Вашия лекар за всички медикаменти, които взимате или имате намерение да взимате, включително и за тези, закупени без рецепта.


Прием на ПРОСКАР с храни и напитки
ПРОСКАР може да се приема с или без храна.
ПРОСКАР се прилага само при мъже.


Шофиране и работа с машини
ПРОСКАР не би трябвало да повлиява Вашата способност за шофиране или работа с техника.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ПРОСКАР
Взимайте една таблетка всеки ден. Спазвайте препоръките на Вашия лекар.
Не забравяйте, че са били необходими поне няколко години, за да се увеличи Вашата простата толкова, че да може да предизвика симптомите, които имате. ПРОСКАР може да премахне Вашите оплаквания и да контролира заболяването Ви само ако продължавате да го прилагате достатъчно дълго време.

 

Ако сте приели повече от необходимата доза ПРОСКАР
Ако вземете твърде много таблетки, незабавно се свържете с Вашия лекар.

 

Ако сте пропуснали да приемете ПРОСКАР
Старайте се да взимате ПРОСКАР така, както е предписал Вашият лекар. Ако обаче пропуснете да вземете една доза, не взимайте допълнителна доза. Просто вземете следващата таблетка, както обикновено.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всеки лекарствен продукт, ПРОСКАР може да има непредвидени или нежелани ефекти, т.н. нежелани лекарствени реакции. Те не са обичайни и не засягат повечето мъже. Страничните ефекти, дължащи се на ПРОСКАР, могат да включат импотентност (неспособност да получат ерекция) или намалено желание за сексуален контакт. Някои мъже могат да имат промени или проблеми с еякулацията, като намаляване на количеството сперма, отделена по време на полов акт. Това намаляване на количеството сперма не повлиява нормалната сексуална функция. В някои случаи, тези странични ефекти изчезват по време на продължаване приема на ПРОСКАР. Ако симптомите персистират, те обикновено отзвучават при прекратяване на лечението с ПРОСКАР.

 

Освен това, някои мъже могат да имат подуване на млечните жлези и/или напрежение в гърдите. Незабавно уведомете Вашия лекар за всякакви промени в областта на Вашите гърди като бучки, болка, нарастване или секретиране на зърното, тъй като те може да са симптоми на сериозно заболяване като например рак на гърдата. При някои мъже са докладвани също алергични реакции, като обрив, сърбеж, копривна треска и подуване на устните и лицето; и болка в тестисите.

 

Незабавно уведомете Вашия лекар, ако са се появили такива или други необичайни симптоми.

 

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ПРОСКАР
Съхранявайте на място недостъпно за деца.
ПРОСКАР трябва да се съхранява на сухо и защитено от светлина място. Съхранявайте ПРОСКАР в оригиналната му опаковка и пазете блистера от повреди.
Не използвайте този препарат по-късно от датата, посочена с четири цифри след "Годен до:" върху картонената опаковката. Първите две цифри означават месеца, а последните две - годината.

 

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

 

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа ПРОСКАР
- Активното вещество е: финастерид.
- Другите съставки са: лактоза монохидрат, прежелатинизирано нишесте, натриев нишестен глюколат, жълт железен оксид, натриев докузат, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, хидроксипропилметил целулоза, хидроксипропил-целулоза, титанов диоксид, пречистен талк, FD&C Blue2 Aluminium lake.

 

Как изглежда ПРОСКАР и какво съдържа опаковката
ПРОСКАР е филмирана таблетка.
ПРОСКАР се предлага като таблетки от 5 mg, в опаковки съдържащи 28 и 14 таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.
Притежател на разрешението за употреба:
София - България


Производител:
Merck Sharp & Dohme В.V., Харлем - Холандия


Дата на последно одобренне на листовката:Публикуваната информация в тази страница е възможно да не е актуална!
За актуални листовки и информация за лекарствени и козметични продукти, можете да посетите новата ни секция Apteka.puls.bg »
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:


Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Puls.bg


реклама
Изгодни оферти

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter