ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нолицин

Nolicin

tabl. film 400 mg x 20
Последна корекция: 18 юни 2014


Самолечението е опасно. Моля, консултирайте се с лекар.


ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ З А ПОТРЕБИТЕЛЯ


Нолицин 400 mg филмирани таблетки
норфлоксацин

 

Nolicin 400 mg film-соаtеd tablets
Norfloxacin
 

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
- Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.
- Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
- Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
- Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.


В тази листовка:
1. Какво представлява Нолицин и за какво се използва
2. Преди да приемете Нолицин
3. Как да приемате Нолицин
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Нолицин
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НОЛИЦИН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Нолицин е антимикробно лекарство от групата на хинолоните. Той действа като унищожава бактериите, които са чувствителни на него и причиняват инфекции в човешкия организъм.

 

Той е предназначен за лечение на:
- Инфекции на пикочните пътища и на простатата,
- Инфекциозна диария,
- Гонорея.

Той се използва и за предотвратяване на:

- Инфекции на пикочните пътища,

- Пътническа диария,

- Инфекции при имунокомпрометирани пациенти


2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ НОЛИЦИН
- Не приемайте Нолицин
- Ако сте алергични (свръхчувствителни) към норфлоксацин, към други лекарства от групата на хинолоните или към някоя от другите съставки на Нолицин

- Ако сте бременна или кърмите. Нолицин не трябва да се приема от деца и юноши в период на растеж.


Обърнете специално внимание при лечението с Нолицин
Кажете на Вашия лекар, ако имате епилепсия или други нарушения на централната нервна система (особено нарушения, които могат да предизвикат гърчове). В такива случаи нежелани реакции могат да настъпят по-често. По време на лечението с Нолицин, вие можете да развиете свръхчувствителност към слънчева светлина и изкуствена ултравиолетова светлина. Ето защо се препоръчва да се избягва прекомерното излагане на слънчева светлина или изкуствена ултравиолетова светлина по време на лечението. Ако имате бъбречна недостатъчност, Вашият лекар ще намали дозата ви по съответния начин. Препоръчително е да пиете много течности по време на лечение с Нолицин. Попитайте Вашия лекар, колко течност на ден е най-подходяща за вас. Ако почувствате болка в сухожилията по време на лечение с Нолицин, консултирайте се с Вашия лекар. Избягвайте физическата активност.


Прием на други лекарства
Моля, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Ако приемате лекарства срещу стомашни киселини (антиациди, сукралфат, лекарства, съдържащи желязо, алуминий, бисмут, магнезий, калций и цинк), усвояването на норфлоксацин намалява. Затова се препоръчва да се приема Нолицин два часа преди приема на тези лекарства. Ако вземате лекарства за лечение на хроничен бронхит и астма (теофилин) или лекарства, за потискане на имунната система (циклоспорин) по време на лечение с Нолицин, могат да възникнат нежелани реакции поради възможно повишаване на кръвните нива на теофилин или циклоспорин. Лекарят ще измери количеството на тези лекарства в кръвта и може да ви предпише по-ниска доза. Ако приемате лекарства, които предотвратяват съсирването на кръвта заедно с Нолицин, тяхното действие може да бъде засилено и можете да получите кървене. При едновременното прилагане на кортикостероиди и Нолицин може да се увеличи риска от възпаление или скъсване на сухожилие. По време на лечението с Нолицин, ефекта на някои лекарства за лечение на диабет (сулфанилурейни) може да бъде засилен. Не приемайте Нолицин заедно с лекарства за лечение на бактериални инфекции на пикочните пътища (нитрофурантоин), тъй като едновременната употреба намалява ефекта на двете лекарства.


Прием на Нолицин с храна и напитки
Можете да приемате Нолицин на празен стомах или по време на хранене. Вие не трябва да го вземате заедно с прясно или кисело мляко, тъй като течните млечи продукти намаляват количеството на норфлоксацин, който постъпва в кръвта. Приeмайте Нолицин един час преди или два часа след като сте яли мляко. Консумация нa алкохол не се препоръчва по време на лечението.

Бременност и кърмене
Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да вземете каквото и да било лекарство.

Рискът от нежелани ефекти върху плода не може да бъде изключен. Ако сте бременна, лекарят може да ви предпише Нолицин само по изключение, когато ползата за вас надвишава риска за бебето.
Не кърмете, докато приемате Нолицин.

Шофиране и работа с машини
Нолицин може да намали бдителността, така че трябва да бъдете предпазливи при шофиране или работа с машини, докато не разберете как организма ви реагира на лекарството. Нежеланите ефекти се засилват при едновременна употреба с алкохол.

 

Важна информация относно някои от съставките на Нолицин

Азо оцветителят Е 110 може да предизвика алергични реакции.

 

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ НОЛИЦИН
Винаги приемайте Нолицин точно така както ви е казал Вашият лекар. Трябва да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, ако за нещо не сте сигурни. Лекарят ще коригира дозата и продължителността на лечението в зависимост от Вашето заболяване. Винаги приемайте всяка таблетка с чаша вода или чай. Обичайната доза е 1 таблетка (400 mg) два пъти дневно. Лечението на пикочните инфекции или тези на стомашно-чревния тракт трае от 3 до 14 дни, а при хроничен бактериален простатит то продължава няколко седмици. За предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, се прилага по половин таблетка на Нолицин (200 mg) дневно, а за предотвратяване на пътническа диария 1 таблетка (400 mg) дневно. Ако сте имунокомпрометиран пациент, приемайте лекарството за предотвратяване на инфекции в доза от 1 таблетка (400 mg) два пъти дневно. Ако имате нарушена бъбречна функция, лекарят ще коригира дозата ви по съответния начин.


Ако приемете повече Полицин отколкото трябва
Твърде големи дози могат да предизвикат гадене, повръщане, диария, при по-тежките случаи и замайване, умора, объркване и гърчове.

 

Ако сте пропуснали да приемете Нолицин
Не взимайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка. Ако сте пропуснали да вземете таблетка, вземете я веднага щом си спомните, освен ако не е почти време за следващата доза.


Ако спрете да приемате Полицин
Приемайте лекарството толкова дълго, колкото ви е определил Вашият лекар. Дори, ако се чувствате по-добре, инфекцията може все още да съществува и може да се повтори, ако спрете лечението твърде скоро.
Ако имате някакви допълнителни въпроси относно употребата на този продукт попитайте Вашия лекар или фармацевт. 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ 
Както всички лекарства, Нолицин може да предизвика нежелани реакци, въпреки че не всеки ги получава.

 

Нежеланите реакции са класифицирани в следните грпи по реда на честотата:

Много чести                    Засягат повече от 1 на 10 потребители

Чести                                Засягат от 1 до 10 на 100 потребители
Нечести                           Засягат от 1 до 10 на 1000 потребители
Редки                               Засягат от 1 до 10 на 10 000 потребители
Много редки                   Засягат по-малко от 1 потребител на 10 000
С неизвестна честота  Честотата не може да се предвиди от наличните данни

Чести
- Гадене

 

- Нечести
Главоболие, замайване, депресия, загуба на апетит или диария, увеличен брой на еозинофили (еозинофилия), намален брой на левкоцитите (левкопения) или повишени нива на някои ензими (трансаминази, алкална фосфатаза и лактат дехидрогеназа)
Само по изключение може да се появи продължителна диария. Това може да бъде признак на особена форма на възпаление на дебелото черво (псевдомембранозен колит), поради което трябва да се консултирате с Вашия лекар.

 

Редки
- Умора, повишена урея и креатинин в кръвта и намаляване на делът на червените кръвни клетки (хематокрит) в кръвта

 

Много редки

- Сънливост, объркване, безпокойство, раздразнителност, страх, чуване или виждане на неща (халюцинации), шум в ушите, реакции на свръхчувствителност като сърбеж, обрив, уртикария, или по-тежки форми на реакции на свръхчувствителност, като анафилактичен шок, тежка кожни реакции, възпаление или скъсване на сухожилие (обикновено в резултат на също така и други фактори)

 

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или ако забележите някакви нежелани реакции, неописани в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ НОЛИЦИН
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да не се използва Нолицин след изтичане срока на годност, отбелязан на опаковката.
Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява под 25 С.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или с битовите отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите лекарства, които вече не са ви необходими. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.


6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Нолицин
- Активното вещество е норфлоксацин. Всяка филмирана таблетка съдържа 400 rng норфлоксацин (norjloxacin).

- Другите съставки са: повидон, натриев нишестен гликолат (тип А), микрокристална целулоза, силициев диоксид, колоиден безводен, магнезиев стеарат и пречистена вода в ядрото на таблетката, и хипромелоза, талк, титанов диоксид (Е171), оранжев цвят FCF (Е110) и пропилен гликол (Е1520) в покритието на таблетката.

 

Как изrлежда Нолицин и какво съдържа опаковката
Филмираните таблетки са оранжеви, кръгли, двойно изпъкнала леко, вкара от едната страна.
Таблетката може да бъде разделена на две равни половини.
Нолицин се предлага в кутии от по 20 филмирани таблетки в блистери. Кутиите съдържат 2 блистерни опаковки по 10 таблетки.

Лекарствена информация
Само по лекарско предписание.

 

Притежател на разрешението за употреба и производител

КRКA, tovama zdravil, d. d., Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Словения

 

Дата на одобрение на листовкатаПубликуваната информация в тази страница е възможно да не е актуална!
За актуални листовки и информация за лекарствени и козметични продукти, можете да посетите новата ни секция Apteka.puls.bg »
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:


Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Puls.bg


реклама
Изгодни оферти

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter