ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

витамин Б9; фолиева киселина; витамин М

витамин Б9; фолиева киселина; витамин М

Водноразтворим витамин от група Б. Участва като коензим в синтеза на нуклеотидите и метаболизма на хомоцистеина. Особено важна е през периоди на бързо клетъчно делене и растеж, както например в ранно детсто и по време на бременност. Необходима е и за нормалната продукция на червените кръвни клетки (еритроцити) и при недостига ѝ се развива мегалоцитна анемия. Източник на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци (напр. зелени салати, броколи, спанак, магданоз), цитрусовите плодове, пълнозърнестият хляб, черният дроб, сушеният боб, грахът, гъбите и др., както и храни, към които е добавена изкуствено.


на български език: витамин Б9; фолиева киселина; витамин М
на английски език: vitamin B9; folic acid
на латински език: Vitaminum B9; folic acidum
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter