ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко са парите за здраве?

Начало » Новини. Дебат » Здравен дебат

Обвързването на темата за здраве с темата за пари дълго време беше забранено. С времето постепенно започнахме да свикваме, че здравеопазването е услуга както всяка друга и тя има своята цена.


Но какво знаем за парите в здравеопазването? Малко ли са те или много. Използват ли се ефективно и кой, колко и за какво плаща?


В тази анкета ще се опитаме да потърсим отговор на някои от основните въпроси за парите в здравеопазването.


Puls.bg ще зададе вашите въпроси на политиците и на всички, от които зависи здравето ни да бъде по-добро.Гласувайте в нашите анкети, поставете вашите въпроси, коментирайте. Само така ще можем да участваме активно в промяната за по-добро здраве. Здраве, което е право на всеки от нас.

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

Коментари

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

МЛАДЕНОВА
2009-09-28 11:01:31
Get Adobe Flash player
Моля, да се разясни на обществеността дейността на Регионалните и Националния съвет за медицинска експертиза.Благодаря.
ваня
2009-09-28 09:22:26
Get Adobe Flash player
99% от лекарите станаха най-големите бизнесмени.Да си лекар и учител е призвание.Какво става когато ти объркат лечението и диагнозата .кой на кого трябва да плаща?Потърпевша съм от страна на лекари и зъболекар който беше забравил да махне арсена от зъба преди да го пломбира.как да плащам на някой който греши и ми усложнява живота
The best
2009-09-26 13:50:55
Get Adobe Flash player
Подкрепям казаното от Реалност.Непрекъснато се насажда негативно отношение и към мезиците и към сруктурана на Здравна каса.Не се отчета,че това е всъщност Ванка която до момента си отстоява задълженията.Т.е плаща си коректно договорените услуги.
Друг е въпроса ,че трябва да се прецизират тези договорените услуги .Примерно защо е необходимо 3 графии на една пневмония ,ако тя е доловима и може да се контролира с аускултаци?Оскъпяваме и облъчваме пациента излишно.
Имам продължителен стаж като лекар - възможно е без рикс за оценката да се излекува пневмония и с една графия - в края ,за да съм подсигурен че е изчистена напълно.
Това е само единичен пример .Идеята ми е ,че има много начини да се работи по- икономичо ,което е и по-здравословно за пациента.
Реалност
2009-09-26 12:18:40
Get Adobe Flash player
Ами това е.Парите /т.е.приходите /заделени са оскъдни, повече от ясно е!
Не ми е ясно защо не се отчетат реалностите и има парадоксално завишени разходи.Не мога да си обясня липсата на държавническо мислене в Предходните правителства и защо се допусна опорочаване на реформата.Защо се позволи на медиите да скандират ,че българина щее лишен от Специализирана помощ и защо се подмени съдържанието на термина "Информирано съгласие " със "самоуправство"??!!
galatea
2009-09-24 09:11:02
Get Adobe Flash player
Няма да стане по-качествено здравеопазването докато цари манталитет,че е безплатно.И докато се чува от един нов зам.министър на финансите,че образователният ценз не е критерий за заплащане на труда.Това го чух много скоро по ББТ.Не запомних името му на този зам. министър,но един пациент по телефона застана в защита на лекарите и попита какво искат от лекари,които получават по-ниски заплати от шофьорите в тази държава.И зам.министъра каза,че образователният ценз не е критерий за по-високо заплащане на труда.Аз питам-защо тогава българите толкова искат да дадат образование на децата си!Скоро не чакам промяна,докато този манталитет господства.Заплащането на труда е и начин да покажеш колко уважаваш този труд.А уж здравето е най-важната ценност.
juji
2009-09-23 22:14:48
Get Adobe Flash player
Повечето лекари въобще не ти обръщат внимание, но има и такива на които все още им пука. Дано да станат повече. Иначе здравеопазването ни е под всякаква критика.
Klear
2009-09-23 14:45:52
Get Adobe Flash player
За това Неотложно е подобряване и конкретизиране на дейностите напърво място с корекция в непълнотата на ЗЛЗ.Предлагам да има строго разграничение на дейностите: в доболничната сфера да не могат да договарят специалистите от болничната.Ще обясня.Болничния специалист е с нагласата пациента да е хоспитализиран и т-ни от там се обърна пирамидата - твърде много хоспитализации......
На второ място трябва да се дилигират законово мнго повече правомощия на Семейните лекари.в посока тежко болния човек да може самостоятелно от джипито да бъде хоспитализиран ,вместо да трябва да премине през специалист от доболничната СИМП - така ще се избегне разтакаване на пациента и разхищение на ресурс.Има спорни казуси ,и настанен в болница пациента ще е консултиран ,обслужен и пролекуван ,когато това се налага.
Специалиста от доболничната сфера да има право на повече вторични прегледа и да изясни и излекува пациента в рамките на едно направление МН№3.
Мисля ,че в първия рамков договор имаше заложено ,че след 3 тото посещение при специалист пациента трябва да доплаща такса колкото е стойността на вторичен преглед - 4 лв мисля.
Това си остана само на книга ,но мисля че е едно справедливо решение.Трябва да стане ясно ,че здравеопазванеот нее безплатно.
Реалност
2009-09-23 14:30:32
Get Adobe Flash player
Може ли някой да каже :що е това корупция??
Отговорно твърдя ,че да си заплатиш за извършена медицинска услуга в извънработно време е договореност ,а не корупция.
Първо причината е ниско заплащане на лекари и крайно недостатъчен бюджет отделен за УЖ най-ценното.
От една страна лекарите са принудени за да оцелеят да работят допълнително ,от друга няма ясни параметри за обема на пакета мед.услуги ,които се покрива от задължителното осигуряване.
Nadia
2009-09-22 16:40:54
Get Adobe Flash player
Za sajalenie vijdam samo negativni komentari,no ima i nekorumpirani lekari i poviarvaite mi mnogo dobri!!!!
митко
2009-09-22 13:58:14
Get Adobe Flash player
Плащам здравни осигуровки, но за операция ми бе поискано 4000 сухо - останах си с недъга!!!
57 намерени, страница 5 от общо 6    1   2   3   4   5   6   
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

Още от Puls.bg


Изгодни оферти

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter