ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко са парите за здраве?

Начало » Новини. Дебат » Здравен дебат

Обвързването на темата за здраве с темата за пари дълго време беше забранено. С времето постепенно започнахме да свикваме, че здравеопазването е услуга както всяка друга и тя има своята цена.


Но какво знаем за парите в здравеопазването? Малко ли са те или много. Използват ли се ефективно и кой, колко и за какво плаща?


В тази анкета ще се опитаме да потърсим отговор на някои от основните въпроси за парите в здравеопазването.


Puls.bg ще зададе вашите въпроси на политиците и на всички, от които зависи здравето ни да бъде по-добро.Гласувайте в нашите анкети, поставете вашите въпроси, коментирайте. Само така ще можем да участваме активно в промяната за по-добро здраве. Здраве, което е право на всеки от нас.

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

Коментари

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

The best
2009-10-31 11:22:05
Get Adobe Flash player
Wesela,много тъжни неща пишеш макар и една част от тях да са абсолютна истина.Да предните политици се опитаха да трупат дивиденти за сметка на лекарското съсловие.Освободиха и децата от здравно осигуряване и от такса за потребление.Много Хумяанно погледнато от една страна ,Но!има много семейства в които децете са толкова презадоволени с всевъзможни играчки всяка от които струва повеще от годишната здравно осигурителна такса...А в същото време има хора ,които по три дни няма какво да ядят ,за лекарства им да не говорим.
И с този "хуманен "акт натовариха съсловието с ясни социални функции И Пак загубиха тотално .така ,че неща трябва да се преосмислят и да се коригират докато не е изчерпан наличния ресус - Финансов и личностен!
Разчитаме на Новото ръковоство да преосмисли и коригира предишни недомислици!!
Wesela
2009-10-26 17:57:29
Get Adobe Flash player
0 Какви осигуровки и какво здравеопзване търсите,тя системата е зае....а още със създаването си.Знаете ли кой и колко плаща:за пенсионери,деца военни, безработни и не се сещам още кои плаща бюджета, т.е.тези, които си плащат и осигуровките,т.е.работещите.ама те са много малко.От 7,5 млн.народ горепосочените са 4 млн-5 млн.Има и неплащащи.А познайте колко си плащат и колко пари.Е не се заблуждавайте ,че ще имаме здравно осигуряване.Системата е помогни си сам,че и доктор да ти помогне
Higiya - лекар
2009-10-17 23:01:51
Get Adobe Flash player
За това ако наистина се проследява този дебат предлагам да има разграничаване на дейностите- профилактичната да бъде изцяло в приоритета на Личния лекар ,а доброволното здравно осигуряване да поеме сериозните лечебно -диагностични програми и да допълни пакета от здравни дейности на задължителното без да ги припокрива.
Higiya - лекар
2009-10-17 22:56:15
Get Adobe Flash player
Така е.
В последните два коментара има разумно отразяване на реалността с малки неточности.
Г-жа дида Илиева си е направила труда и много детайли правино коментира.С едно много сериозно изключение- на този етап акцента е върху промоция на здравено - т е.Здраве за здравите.Друг е въпроса ,че повечето пациенти го игнорират вместо да си направят труда да посетят 1-2 или 3 пъти личния си лекар ,да си направят проф.преглед и изследвания ,да се опитат да спазят основин препоръки и то системно .Това от страна на пациентите.
От страна на здравните структури считам ,че няма приемственост мужду отделните звена - доброволните осигурителни фондове правят самоцелни профц.прегледи ,общините също финансиран онделни проф. прегледи но но резултатите не достигат до пациента и личния му лекар ,за да има реална полза и проследяване и не на последно място да няма припокриване на дейности там където не е необходимо.Това е единия вариант за неикономично разходване на ограничения ресурс.
sis5ru6
2009-10-14 21:47:07
Get Adobe Flash player
Къде ви е логиката? Когато човек изкаже културно възмущението си, публикация няма,но ако рече да попсува...явно нямяте нищо против.Ето това е абсурда, в който живеем! Нека първо бъдем справедливи към себе си, справедливи един към друг и едва след това да очакваме справедливост от държавните \"изпълнители\", които са едни от нас.Така че, не вярвам да се променят нещата към добро в здравеопазването, пък и в целия ни живот, без да се променим самите ние...
Дида Илиева
2009-10-05 09:55:05
Get Adobe Flash player
Нашето здравеопазване е най-ниско платеното в света. Аз съм пенсионер и незнам дали има друга държава в света, която не желае да лекува хората с по-ниски доходи. Благодаря на Бог, че няма хронично заболяване и не ми трябват пари за лекарства, но дори и да искам да си запазя здравето е трудно колко лоши храни имаме в момента.
На тях не пише какъв е процента масленост, колко калории има винаги трябва да има обяснение каквото има в лиска за пациента на лекарството, което се взема.
Нямаме никаква профилактична дейност. Колко хора биха се спасили от различни заболявания, които могат да бъдат открити при един профилактичен преглед.
Да не говорим за зъбите на хората, погледнете телевизията тя всеки ден показва хора, които се интервюират без зъби със развалени или счупени такива и никои не го е грижа за това, защото половината от заболяванията идват от повредени или неизликувани зъбни кариеси.
Защо се премахнаха училищните зъболекарски кабинети. Това беше едно извювано място в системата на образованието да има лекар и зъболекар, колко деца сега са в окаяно състояние независимо от възрастта си няма никакъв здравословна култура попитай те един млад човек независимо на каква възраст е дали на 5 години или 25 ще ти каже всички фолк певици артисти и т.н., но никога няма да ти каже, че поне един път в месеца някой му преглеждал устната кухина или му чел здравословна тема. Нищо не прави нито правителството нито здравеопазването. Аз живеях в град Габрово където беше направен Модел на здравеопазването. И тогава имаше модерни клиники, болници, добри и млади специалисти. Които не само те преглеждаха, но и психологически ти влияеха за оздравяването ти, или те насърчаваха, а за възрастните хора, за да не ходят до поликлиниките има лекари, на които само като се обадиш по телефона идваха веднага не Спешна медицинска помощ, а преглед в къщи, а сега какво има нищо.
Да дава Господ здраве на висчки, за да не попадат на лечение в болинците или да не им се налага да ходят на лекар в поликлиники.
Бях 9 години в Израел там след като постъпих на работа ми беше дадена карта с която можех да си извърша преглед и работодателите ми плащаха здравни застраховка по 3 долара на ден, която не покриваше само операции и зъболекарски услуги. След като почина работодателката ми останах на работа без разрешение, но и затова имаше медицинска помощ
всеки емигрант срещу 20 шекела което е 2 долара можеше да си направи специализиран преглед в така неречените клиники
Лекари без граница. Получаваш всичко, което ти е необходимо ако трябва да продължиш лечението си тогава ти дават лист, с който удостоверяват, че ти си емигрант и можеш да ползваш намаление за лекарства или, ако имаш нужда от операция ти правят отстъпка, като на социално слаб гражданин.
Да не говоря за хората, които са на така наречената трета възраст за тях има всички, дори направиха втора Здравна каса която да обслужва тези хора.
Всеки месец ходят на профилактични прегледи дават им лекарства витамини и хранителни добавки на цени, които могат да си позволяват.
Здравни застраховки за зъболекарски услуги няма, но зъболекара може да те направи отстъпка да ти направи плащането на толкова вноски на колкото ти можеш да си позволиш. А у нас няма и пари да си направиш зъбите.
Освен това когато отидох в Израел ме предупредиха никога да не викам теотложна медицинска помощ, защото този, който повика така помощ освен личните си данни казва и телефонът от където се обажда услугата се плаща не от човека, който има нужда, а от този, който я е повикал. А те е 200 шекела или 40 долора. Има си специални служби, които незнам как разбират, но след няколко минути са на мястото.
А хронично болните, които се нуждая от специално обслужване
имат на ръката си специялна машинка приличашта на часовник на която има няколко бутона и самия болен, ако получи криза и няма никой който да близо до него той натиска тези бутони и по-малко от 10 минути неотложната помощ идва.
Освен,че работодателите плащат медицински застраховки, всеки един гражданин може да си направи застраховка, която покрива операции или по-дълго обслужване на самия болен.
Има още много неща за разказване, но това е дълг дискусионен разговор, а не форум.
Много правителства обещават,но и много малко хора желаят да се случи най-доброто за българското здравеопазване.
Да се надяваме, че ще дойдат добри години за профилактичните прегледи и за навременно открити болести, за да не се развиват.
Успех на правителството.
Kalina Tomova- .лекар
2009-10-04 17:21:58
Get Adobe Flash player
За разведряване : от Киплинг:
"Слуги аз имам 6 на брой
от странно естество .
Наричат се:Защо ,Как,Кой,
Кага,Къде,какво"
Когато се припомним римския постулат ,"че който добре разпитва - добре диагностицира"и когато пациентите се оставят Лекарите да водят ще имаме промяна към много добро и с наличните ресурси.
Просто не се оползотворява интелектуалния потенциял ,а там КПД-то е много високо.
Higiya - лекар
2009-09-28 20:45:22
Get Adobe Flash player
Препоръките са конкретни и ясни:
1.изградете си природосъобразин начин на живот в рамките на възможното
2.набюдавайте се -и когато отивате на преглед - давайте ясни обяснения за симптомите си - примерно - характер на кашлица - суха ,или дълбога ,или дрезгава и т н.
3.за преглед отивайте с удобни дрехи
4.докато ви се изписва рецепта добре е да отговаряте само на зададени въпроси и след разясненията да си поставите вашите въпроси.
Преди въвеждане на компютрите най- трудно ми беше точно когато изписвах безплатните рецепти - изсиква се две ЕГН ,№ на практиката ,дата ,№ на рецептурна книжка ,№ на амбулаторен лист,поне едно МКБ и до 3 кода на лекарствата за една бланка и в този момент болшинството пациенти ни "съчувстват" от сорта "направиха ви писари ,счетоводители и тн...Запитали ли сте се при това раздвоено внимание все пак пациента може и нещо съществено да се е сетил да съобщи как работехме???Не че и сега не се срещат аналогични ситуации ,когато оформяме документ с програмата.
5. Не поемаите инициатива да си водите сами диагностика и лечение - никой освен дипломираните лекари не притежава това умение.Това е със силата на аксиома!
6.Придържайте се към изписатана терапия и бъдете винаги във връзка с личния си лекар при промяна в състоянието ви.или след консулт с друг специалист също.
Higiya - лекар
2009-09-28 20:05:35
Get Adobe Flash player
90% от лекарите са с колосални кредити и то не за лично ползване ,а за оборудване на кабинетите.
Това което се нагнети в медииното пространство за невероятно високи заплати на медиците е просто некоректен и необясним блъф.Нямам обяснение къму беше нужно това ......
Ние плащаме наем за общинска собственост ,работим за стотинки със социално слаби ,инвалиди и детски контингент.
Ние сме нещатни и неплатине служители на министерството на соц .грижи, колкото и парадоксално да ви се вижда.
Ние сме много добронамирени и не познавам лекар ,който да не се радва да оздравяването на пациентите си.
Всичко би било на много по високо ниво ,ако се вслушвате и изпълнявате препоръките ни.
Higiya - лекар
2009-09-28 19:57:31
Get Adobe Flash player
Ваня,много държа на пациентите си и обмислям всяка ситуация.
Направила съм си собствена статистика за критичните моменти ,които биха довели да грешка.
1.първото е неточен разказ/анамнеза/ за симптомите от пациента и липсата на време "да се изтегли информацията" от лекаря.
2.често пациента започва да бълва информация по време на снемане на статуса - примерно докато съм със слушалки на ушите.
3.Най- често се взема рецептата и когато опитам да дам пояснение за интервали ,продължителност ная терапия ие тн ,ми се казва ,че в аптеката ще му обяснят?!?!
4.рецепттат се "ревизира" в аптеката и най-често не се изпълнява до край...
5.Най- -грубото нарушение според мен е започнало "етиологично "лечение преди идването на преглед - те направо Антибионик. Най- честото обяснение е "че от страх да не стане нещо??!!"
6.Непрекъснатата смяна на лекарите -
Всичко това води до тотално забъркване на човека но според мен най-малката вина е на лекарите
57 намерени, страница 4 от общо 6    1   2   3   4   5   6   
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

Още от Puls.bg


Изгодни оферти

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter