ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко са парите за здраве?

Начало » Новини. Дебат » Здравен дебат

Обвързването на темата за здраве с темата за пари дълго време беше забранено. С времето постепенно започнахме да свикваме, че здравеопазването е услуга както всяка друга и тя има своята цена.


Но какво знаем за парите в здравеопазването? Малко ли са те или много. Използват ли се ефективно и кой, колко и за какво плаща?


В тази анкета ще се опитаме да потърсим отговор на някои от основните въпроси за парите в здравеопазването.


Puls.bg ще зададе вашите въпроси на политиците и на всички, от които зависи здравето ни да бъде по-добро.Гласувайте в нашите анкети, поставете вашите въпроси, коментирайте. Само така ще можем да участваме активно в промяната за по-добро здраве. Здраве, което е право на всеки от нас.

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

Коментари

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

md
2015-02-05 16:57:29
Get Adobe Flash player
Истинска реформа ще започне когато се прекрати монопола на държавната здравна каса, на пазара се появят и други каси. Не може осигуряването да е задължително, всеки трябва да избере дали да се осигурява, къде да се осигурява и на какъв пакет и след това да няма претенции, каквото си платил, това ще получиш.
tonicha
2013-08-13 01:41:30
Get Adobe Flash player
Prez Tatovo vreme nqmahe koi znai kakva lekarska aparatura no imahe zdravi hora,nqmahe gi bolestite za koito sega chuvame i izpitvame na sobstven grub, aaa, i nai-vajnoto lechenieto behe bezplatnoooooo!!!-i ohte po-vajnoto,Tatao durjehe uzdite zdaravo,pri nego nqmahe labavo.
М. Костадинова
2013-06-17 18:18:40
Get Adobe Flash player
Болниците които нямат добри специалисти и апаратура няма защо да съществуват. Нека не се заблуждаваме. В същото време е непростимо обикновените хора, които не могат да се доберат до направления да заплащат на 100% лечението си. Справедливо ли е някой да получават всичко и с хиляди от здравната каса , а някой нищо. Затова и тези които си усигуряват лечение живеят, а другите много бързо отиват в гроба. Не мога да према с българска пенсия за да се лекувам при оплаквания които никак не са малко и само за един месец платих за прегледи, изследвания и лекарства над 300 лв., а съм работила 45 години до 2010 г, внасяла съм максималните осигуровки а сега изхода да е гроба. Ако недостигат пари нека финансирането да е частично за всички. Никой който няма проблеми вместо да отиде на почивка, няма да стои пред лекарските кабинети и да се чуди откъде да намери пари за да се лекъва. Не смятам и че човек на 65 г не трябв вече да живее. Нека има направления макър и с частично плащане за всички а не само за колеги, роднини и приятели. Стига само обещания, къде са реалните мерки но за всички.
Yusaku
2012-10-15 22:07:33
Get Adobe Flash player
Thanks for writing such an easy-to-understand artlice on this topic.
Чичи Док
2012-07-31 22:31:33
Get Adobe Flash player
Скъпи приятели, положението е следното:
Масовата средна заплата при сестрите е по-ниска от ДВЕ минимални работни заплати за страната(чисто), а при лекарите - по-ниска от ТРИ минимални работни заплати (чисто)!!! Увеличение с 20 процента ли? Това означава, че след 10 години в България няма да има никакво \"социално\" здравеопазване. В Европа заплатите са между 10 и 25 пъти по-високи от българският им еквивалент за съответната длъжност и специалност. На никой от завършващите у нас медици и през ум не му минава да остава ТУК. Парите от здравните вноски се крадат по много схеми на всички нива. Най-новата мафиотска структура в здравеопазването е т.нар. Национална асоциация на работодателите от здравеопазването в Република България. На нея дължим оформянето на една нова болнична \"олигархия\" от хрантутници и мошеници (например икономически директор на една от софийските болници с месечна заплата 16 000 лева), която разбойнически дооглозгва фонд \"работна заплата\" по места. Затова СТАЧКИ, братлета, СТАЧКИ! А ти, народе мои, хубавичко си опичай ума, когато те лъжат разни мазни политици, защото ако това доубиване на здравни кадри продължи, след 15 години ще бъдеш лекуван безплатно само с аспирин и с тампон с йод, понеже това ще бъде нивото. Е, ще има и няколко модерни, лъскави болници с добри специалисти, но те няма да са ти по джоба.
малина
2012-05-21 20:48:01
Get Adobe Flash player
Здравеопазването ни с всяка измината година става все по-добро ,с въведените нови технологии в образната диагностика ,иновативност ,която е на световно ниво , лекарите ни усъвършенствали до ниво сравнимо с европейското технологиите ,диагностиката на много заболявания е подобрена ,съответно и терапията .Хонорара за това ниво изостава с крещящо неравенство от европейското,понякога възнаграждението е по-ниско дори от това на неквалифициран работник .
малина
2012-05-21 20:45:34
Get Adobe Flash player
Здравеопазването ни с всяка измината година става все по-добро ,с въведените нови технологии в образната диагностика ,иновативност ,която е на световно ниво , лекарите ни усъвършенствали до ниво сравнимо с европейското технологиите ,диагностиката на много заболявания е подобрена ,съответно и терапията .Хонорара за това ниво изостава с крещящо неравенство от европейското,понякога възнаграждението е по-ниско дори от това на неквалифициран работник .
Нели
2012-01-31 10:30:16
Get Adobe Flash player
Дрън дрън та пляс , познавам колеги които на бас са завършили МУ и познайте какви добри специалисти са днес.Повечето доктори те гледат в джоба , нямаш ли пари пиши се умрял грубо казано.Следобедния им сън е свещен , не трябва да се закачат в никакъв случай.Абе мародери с бели престилки са повечето
Gabriela
2010-06-06 16:01:14
Get Adobe Flash player
В последно време зачестиха случаите на тежки заболявания, включително и смърт след раждане. Много пъти съм наблягал на факта, че интраутеринна (вродена) инфекция е причината за всички тези състояния. Вродената инфекция е почти 100% коктейл от различни микроорганизми - гъбички, паразити, стрептококи, стафилококи, паразитиращи бактерии, вируси и много други. С този "дяволски коктейл" в определени ситуации не биха се справили и най-добрите професори по целия свят. Най-лесно е да се хвърли вината върху някой, но преди всичко трябва да потърсим причината във всеки от нас.
Не защитавам моите колеги, но е много обидно, когато се нападат представителите на най-тежката професия. Продължителността на живот при лекарите е най-ниска спрямо всички останали професии. Излишно е да споменавам вреден труд, заплати, социален статус, а може би и отношение на обществото. Хората, които се занимават с медицина, са в непрекъснат контакт с тежки заболявания и техните причинители.
В цял свят вече се подчертава колко са опасни различните видове инфекции и какви са техните последствия. Почти 24 часа лекарите са на разположение на своите пациенти, изслушват техните проблеми и поемат част от болката им. Голяма част от медиците не могат да обърнат необходимото внимание на своите семейства и деца, тъй като винаги изникват спешни ситуации. Когато се приберат вкъщи, те продължават да мислят за направените операции, раждания и манипулации. Дали е правилна диагнозата им, дали правилно са постъпили, какво е състоянието на пациента. Познавам много колеги, които извън работно време отиват при своите пациенти в болниците, посещават ги по домовете, но не за рушвет, а за да им помогнат.
Преди години проведоха експеримент мъжете да присъстват по време на раждането на своите деца. Около 80% от тях припадаха. Не знаеш по-напред на кого да помогнеш - на родилката, на бебето или на бащата. Представете си един лекар, който е имал хиляди раждания, пред какви предизвикателства е бил поставен.
Има основен закон в природата, който гласи, че всеки трябва да се погрижи за собственото си здраве и тогава за всичко останало. В България е обратното. За 50% от българите първата цел е лъскавата кола, лъскавото жилище, скъпите дрехи и, разбира се, ресторанти, барове, нощни заведения. На всички ни е ясно, че светът е в състояние на криза, която не подмина и България.
Всеки ден се говори за намаляване на парите във всички сфери и най-вече във здравната. Има изследвания, които показват каква е причината за много заболявания. Това са изследвания, свързани с микробиология и кръвен анализ, като част от тях не се поемат от здравната каса. Разумно е всеки, който има някакви проблеми, да направи правилните изследвания.
В момента в България има много образователни предавания по телевизията, богата медицинска информация в интернет. И вместо да си играем на "ферми", по-добре е да се образоваме, особено подрастващите - какво представлява нашето тяло, какви заболявания има и какви са техните причини.
Габриела
2010-03-10 10:15:18
Get Adobe Flash player
Аз съм напълно съгласна с Д-р Груева.Неможе державата да не отделя пари за здравеопазване,а то да е добро.Така,че стига сте мърмомили не са виновни лекарите,а държавата и политиците които не им отпускат пари.
P.S Аз съм твърдо ЗА протеста.
57 намерени, страница 2 от общо 6    1   2   3   4   5   6   
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

Още от Puls.bg


Изгодни оферти

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter