ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Катаракта (перде) на окото - хирургично лечение, напреднал стадий

   
   

Get Adobe Flash player

Катарактата е сред най-често срещаните заболявания на окото.
Единственото ефективно лечение е хирургичното отстраняване на потъмнената леща и замяната й с изкуствена вътреочна леща.

Тази операция е сред най-често извършваните интервенции в света и има натрупан огромен опит от нейното прилагане.

Най-съвременния метод за премахване на увредената леща е чрез ултразвук и се нарича факоемулсификация. Методът погрешно е добил популярност с наименованието „лазер”.

Представяме случай на напреднала катаракта при 65 годишен мъж.

Операцията се извършва без пълна упойка, а с капкова анестезия, която напълно обезболява пациента за тази интервенция.

Прави се 1 миниатюрен разрез, около 2,5 милиметра през който се извършва цялата операция и който не налага шев в края на операцията. Използва се втори помощен канал по-малък от милиметър.

В настоящия случай се инжектира оцветителен материал, който има за цел да направи видима предната капсула на лещата, която не се визуализира лесно поради напредналия стадий на катарактата.

След инжектиране на вискосубстанция в предната камера се прави кръгъл отвор в централната част на вече оцветената капсула. Това е важна и деликатна част от операцията, която осигурява безпроблемно протичане на следващите етапи от интервенцията.

Следващия етап от операцията е вкарването на ултразвуковия наконечник, който се използва за разбиване и аспирация на помътнялата леща.

Премахването на потъмнената леща чрез ултразвук се нарича факоемулсификация и метода погрешно е добил известност с популярното наименование „лазер”.

Ултразвуковия наконечник извършва вибрации с много висока честота като по този начин раздробява потъмнената леша. Едновременно с това аспирира разбития материал.

Тази част от операцията понякога е затруднена от променената плътност на лещата, която се наблюдава при напреднал етап на заболяването. В този смисъл, е препоръчително лечението да се извършва на време.

Факоемулсификацията е най-атравматичния метод за премахване на потъмнената леща при катаракта. Този метод позволява операцията да се извърши през миниатюрен разрез с произтичащо от това бързо възстановяване и връщане към нормалното ежедневие.

В края на този етап от интервенцията, потъмнената леща е изцяло премахната и вече не пречи на светлината да проникне към очното дъно.

След приключване на пълното премахване на потъмнената леща следва имплантиране на изкуствена, мека леща чрез специален инжектор поставен в миниатюрния разрез.
При имплантацията, меката леща се разгъва и заема мястото на естествената леща.

По време на самата манипулация пациентът не изпитва болка и може да напусне клиниката непосредствено след интервенцията.

Статии, свързани с това видео
Представените видеоматериали могат да съдържат кадри от реални хирургически интервенции, които да бъдат травмиращ за някои хора.
Не се препоръчва гледането на тези видеоматериалите от деца, бременни и хора с лабилна психика.
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Фитнес и рехабилитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter