Менопауза

Менопауза

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 03.08.2009 г.

Последна корекция: 03.08.2009 г.

Прочетен: 744832


Какво представлява менопаузата?

Менопаузата означава край на менструацията, но терминът също така се отнася към месеците и годините в живота на жената преди и след нейната последна менструация.

Лекарите дефинират менопаузата като времето, настъпващо след последното ви менструално кръвотечение. Тя представлява серия от промени, които могат да започнат във възрастта между 30 или 40 години и да продължат в периодите около 50 и даже около 60 години.

Менопаузата е естествен биологически процес, а не заболяване. Макар, че е свързана с хормонални, физически и психосоциални промени, тя не е краят на вашата младост и сексуалност. Днес голямата част от жените прекарват половината от живота си след менопаузата.

Повечето жени забелязват промени в менструацията, изразяващи се в нередовни цикли и оскъдно кървене приблизително пет години преди пълното й спиране.

Някои симптоми, каквито са горещите вълни и колебанията в настроенията са временни и отминават при приспособяване на организма. Възникват и по-постоянни промени. Намаленото ниво на естрогените например засяга начина, по който организмът усвоява калция и увеличава нивото на холестерола в кръвта; така следменопаузалните жени се изправят срещу повишен риск от развитие на остеопороза и сърдечни заболявания като например атеросклерозата.


Какви са причините за настъпването на менопаузата?

Типично за жените на около 40 годишна възраст е намалената функция на яйчниците, която постепенно се понижава и спира напълно, което засяга зреенето на яйцеклетките.

По-важно влияние оказва намалена продукция на естрогени и прогестерон.

Ниското ниво на тези хормони и особено на естрогените води до промени на целия организъм и на репродуктивната му система - най-забележима, от които е спирането на менструацията.

Намаленото ниво на естрогените причинява много от симптомите, свързани с менопаузата.


Какви са симптомите на менопаузата?

При всяка жена менопаузата протича по различен начин. Различна е и възрастта, при коята започва самата менопауза. Някои жени достигат до нея на 30 години, а други на 50. Обикновено и симптомите й са строго индивидуални. Може да изпитате разнообразни физически и емоционални промени като например:


Кое води до ранно настъпване на менопаузата?

Менопаузата е обикновено естествен процес. Някои особени хирургически и консервативни методи на лечение обаче могат да доведат менопаузата по-рано от очакваното. Такива са:


Как се диагностицира менопаузата?

Рядко се налага да се извършват лабораторни изследвания за потвърждаване на менопаузата.

Симптомите на повечето жени обикновено са достатъчни, за да да се получи нужната информация, че те преминават през този процес.

В някои случаи е важно да се изключат други проблеми.

Могат да се изследват фоликуло-стимулиращия хормон (FSH) и естрогените (естрадиол) в кръвта. При менопаузата нивото на FSH нараства, докато естрадиолът намалява.


Какви са проблемите и усложненията, свързани с менопаузата?

Обикновено след менопаузта се появяват няколко хронични медицински проблема. Ако сте информирани за тях, вие можете да предприемете мерки за предотвратяването им:


Как се лекува менопаузата?

Самата менопауза не изисква медицинско лечение.

Вместо това, лечението е фокусирано върху облекчаване на симптомите, предотвратяване и намаляване на хроничните промени, появяващи се през менопаузалните години.

При традиционната и алтернативната медицина най-разпространеният подход е да се добавят естрогени в организма, който не ги произвежда в достатъчно количество. Познато в традиционната медицина като хоромонално заместително лечение, този метод е до известна степен противоречив, поради определени странични ефекти - така че заедно с лекар ще трябва внимателно да претеглите ползата и риска преди да вземете решение за лечение.


Какво представлява хоромоналното заместително лечение?

Хоромоналното заместително лечение се състои от доставка на хормони - естрогени и прогестерон, обикновено приемани през устата и чрез кожни пластири.

Повечето пациенти взимат комбинация от естроген и прогестерон, защото естрогенът, даван самостоятелно води до сериозни последици, какъвто е например ракът на матката.

Прогестеронът дава странични реакции, като например непредвидимо кървене, главоболие, оточност и напрегнатост на гърдите. Възможно е даже да развиете изкуствено месечно кръвотечение в зависимост от режима на провежданото лечението. Ако ви е била направена хистеректомия и матката ви е отстранена - нямате нужда от прогестерон.

Лекарите могат да ви препоръчат хоромонално заместително лечение за предотвратяване на сърдечните заболявания и на остеопорозата, особено ако сте с фамилно предразположение към тези болести.

Лекуващият ви лекар може още да ви предпише влагалищен естрогенен крем за спиране на изтъняването на влагалищните тъкани и за подобряване на овлажняването му.

Ако имате рак на млечната жлеза, рак на матката, чернодробно заболяване или кръвни съсиреци (тромбоза) - не трябва да приемате естрогени, защото те увеличават риска от рецидив на споменатите заболявания.

Самостоятелният прием на прогестерон може да облекчи топлите вълни.


Какви мерки трябва да вземем, за да облекчим оплакванията свързани с менопаузата?

За щастие повечето от симптомите, свързани с менопаузата са временни.

Вземете следните мерки, за да предотвратите техните ефекти:

Снимки свързани с тази статия
Симптоми при менопауза Симптоми при менопауза
Остеопороза Остеопороза
Остеопороза Остеопороза
Яйчник Яйчник
Устройство на матката Устройство на матката


Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.